Šolaja: Rezolucija pokazuje totalnu konfuziju u politici Evropskog parlamenta

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da rezolucija Evropskog parlamenta o BiH pokazuje totalnu konfuziju u njihovoj politici, jer se nakon toliko godina napora taj parlament vraća na neke elementarne postavke koje čak i ne odgovaraju stvarnom stanju stvari u BiH.

"Ne može se govoriti o tome da rezolucija Evropskog parlamenta o BiH treba da predstavlja neki obavezujući pravac, jer samo može da produži konfuziju u BiH, s obzirom na to da ne odgovara stvarnom stanju stvari u BiH", rekao je Šolaja Srni.

Šolaja je pojasnio da je riječ o neobavezujućoj rezoluciji koja može dati jedan politički okvir na koji EU želi da se uputi da se razmišlja, navodeći da Evropski savjet donosi obavezujuće odluke.

Prema njegovim riječima, ono što je još gore je da ova rezolucija, kao i neki kasniji prijedlozi drugih institucija EU - Evropske komisije govori o jednom porazu demokratskog procesa i nepoštovanju demokratije i institucionalizovanog političkog sistema u BiH.

"U Evropskom parlamentu, da su preciznije posmatrali neke izjave iz Republike Srpske, shvatili bi da to nije secesija nego odgovor na centralističke prijetnje, čak i prijetnje oružanim sukobom koji su onda izazivali takvo razmišljanje", istakao je Šolaja.

Šolaja je rekao da bi bilo bolje da su u Evropskom parlamentu u tom pravcu razmišljali, ističući da je to na kraju pokazalo odbijanje razgovora lidera SDA Bakira Izetbegovića sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem o temi izbornog procesa u BiH.

"Očigledno je da je centralistička bošnjačka politika koja je sada u haosu i konfuziji pokazuje sav svoj neuspjeh", rekao je Šolaja.

On je istakao da se sve više pokazuje ideja i politika da se zemlje Balkana - Srbija, Albanija i Crna Gora postave kao prioriteti u članstvu u EU, a da BiH i samoproglašeno Kosovo ostanu u čekaonici.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju o BiH u kojoj se naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi, te pozivaju međunarodni akteri da podrže OHR i da reaguju na "secesionističke napore rukovodstva Republike Srpske snažnijim i kredibilnijim pristupom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana