Socijalistička partija RS: Deklaracija SDA proizvela novu političku krizu

Srna
Socijalistička partija RS: Deklaracija SDA proizvela novu političku krizu

Banjaluka - Socijalistička partija smatra da je SDA, usvajanjem deklaracije koja je u suprotnosti sa principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, podstakla stvaranje nove političke krize u BiH koja može imati teške posljedice.

Iz Socijalističke partije saopšteno je da je neophodno tražiti najpovoljniji izlaz iz ove situacije i spriječiti nastanak duboke krize koja može još više polarizovati i sada vidljive različite politike.

U saopštenju, nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke, navodi se da je BiH politički najzapaljivija tačka regiona i da svaki politički proces koji se u njoj pokrene ne smije biti potcijenjen.

U Socijalističkoj partiji izražavaju zabrinutost zbog stava iz deklaracije SDA koji je suprotan principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, te veliko razočarenje zbog ukupnih političkih odnosa u BiH koje je ta deklaracija proizvela.

“Socijalistička partija očekivala je da će SDA kao vodeća partija bošnjačkog naroda biti više privržena trajnoj stabilnosti u BiH. Za nas je neprihvatljivo političko djelovanje koje je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima”, navodi se u saopštenju.

U Socijalističkoj partiji ističu da je svaka kriza do sada najviše pogađala živote običnih ljudi, a ne onih koji su je izazvali.

“Zato predlažemo pokretanje hitnog strateškog dijaloga između srpskog i bošnjačkog naroda da bi se pronašlo najbolje trajno rješenje za stabilnost regiona na osnovu izvornih dejtonskih principa”, ističe se u saopštgenju.

U Socijalističkoj partiji smatraju da je, uz puno uvažavanje interesa ostalih naroda i zemalja u regionu, od najvećeg interesa postizanje strateškog dogovora između srpskog i bošnjačkog naroda, kao preduslov trajne stabilnosti i daljeg uspješnog razvoja i budućih odnosa u regionu.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana