Dodik: Bratić u fotelji ako dobijemo potpredsjednika FBiH

Vedrana Kulaga
Dodik: Bratić u fotelji ako dobijemo potpredsjednika FBiH

BANjALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik objelodanio je u petak da Bošnjaci moraju dati saglasnost da SNSD ima potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda ako žele razgovarati o povratku funkcionera SDA Senada Bratića na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Bratić je u novembru smijenjen sa mjesta potpredsjednika parlamenta, a iz SNSD-a su ranije istakli da planiraju da tu poziciju popuni Denis Šulić iz te partije.

Dodik je, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a govoreći o situaciju na nivou BiH i činjenici da Savjet ministara BiH još nije u potpunosti konstituisan je Mlađen Božović još nije dobio svu potrebnu podršku da zasjedne u fotelju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH zbog uslovljavanja SDA, rekao da je postoji način da se Bratić vrati, ali da se za to ne može vezati dogovor o Savjetu ministara, jer je to završeno. Dodao je i da očekuje da Božović iz DNS-a bude imenovan za ministra.

- Bošnjaci hoće da uslovljavaju imenovanje Božovića, koje očigledno nema nijedan problem, sa ponovnim imenovanjem Bratića. Dogovor na nivou BiH i raspodjela pozicija su završeni - rekao je Dodik i dodao da je legitiman

zahtjev Bošnjaka ako žele razgovarati o povratku Bratića kao što je legitiman i zahtjev da SNSD ima potpredsjednika FBiH.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala, Dodik je rekao da Savjet ministara nije vlada i kao takav je uzurpirao mnoga mjesta u Predsjedništvu i entitetima na šta nema prava i to će zahtijevati određenu raspravu. Govoreći o Šaroviću je kazao i da bi bilo opasno za RS da je na čelo Zajedničke komisije za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) u Parlamentu BiH Šarović, koji je, kako kaže, imao priliku da upravlja obavještajnim resursima i nije ništa učinio.

- Naš motiv je bio da je bolje da se imenuje Nermin Nikšić iz SDP-a koji će tamo u točkove ubacivati razne klipove nego da imamo Šarovića koji je servilan SDA i sadašnjoj obavještajnoj strukturi - naglasio je Dodik.

Članovi Izvršnog komiteta SNSD-a su, istakao je, obavili konsultacije sa rukovodstvom preduzeća “Autoputevi RS” u vezi sa izgradnjom auto-puteva, te najavio da će razgovarati i sa čelnicima “Puteva”, “Gas-resa” i “Elektroprivrede” o realizaciji strateških projekata. On je istakao da su razmatrali i stanje u Prijedoru, Gradišci i Kozarskoj Dubici kako bi bili sačinjeni planovi za ispunjavanje osnovnih javnih obaveza i lokalne izbore.

Dodik je rekao da je razmatrana i kadrovska politika unutar SNSD-a, jer se želi na novi način pristupiti upravljanju ljudskim resursima. Na republičkom nivou je, kazao je, neophodno riješiti i pitanje stranačkih imenovanja, koje je bilo nekritičko od svih političkih partija koje su učestvovale u kreiranju kadrovskih rješenja.

- Obično je predlagan kadar koji je lojalan partiji, bez dovoljno kvaliteta i to je dovelo do zastoja i nekvalitetnog i nekompetentnog odlučivanja na nekim nivoima. To nije havarija, ali je proces koji primjećujemo i želimo da ga zaustavimo - zaključio je Dodik.

NATO

Milorad Dodik je, odgovarajući na pitanja u vezi sa Programom reformi BiH koji se tiče NATO-a, rekao da se u tom dokumentu nigdje ne pominje riječ integracija i Akcioni plan za članstvo (ANP). Komentarišući saopštenje NATO štaba u Sarajevu da Program reformi koji je u decembru dostavljen u sjedište NATO-a smatraju dobrom osnovom za nastavak saradnje, rekao da i saopštenje govori da se radi o saradnji i partnerstvu, a ne o integraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana