SNSD: Republika Srpska potvrđena u Dejtonu kao državotvorni entitet

GS
SNSD: Republika Srpska potvrđena u Dejtonu kao državotvorni entitet

BANjALUKA - BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je danas iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive, dobila potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, prenosi RTRS.

- Treba podsjetiti na riječi Ričarda Holbruka koji je ubjeđujući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao "ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo - međunarodno priznanje, definisane granice, prihvatanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali". Holbruk je u Dejtonu još rekao "da postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna" - navodi se u saopštenju.

Iz SNSD-a ističu da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše BiH, a pogotovo neustavnim prenosom nadležnosti na nivo BiH.

- Nezavršeni rat koji vode SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristrasnim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog - zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana