SNSD neće da učestvuje u lakrdiji

Darko Momić
SNSD neće da učestvuje u lakrdiji

Banjaluka - Delegati SNSD-a u Domu naroda BiH neće prisustvovati hitnoj sjednici ovog parlamentarnog doma koju je za ponedjeljak zakazao predsjedavajući doma i lider SDA Bakir Izetbegović zato što ne žele da učestvuju u lakrdiji i predstavi koju pravi SDA, ali prije svega zato što sjednica nije sazvana u skladu sa poslovnikom.

 

 

 

Bakir Izetbegović je za dnevni red predložio samo dvije tačke, a to su izbor članova Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, te imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Srpski delegati nisu praktično ni dobili poziv za sjednicu, a predsjedavajući Kluba Bošnjaka i funkcioner SDA Asim Sarajlić već je optužio SNSD da “šalje poruku nepoštovanja i uvrede prema instituciji Savjeta Evrope, a ujedno i prema 46 zemalja koje su njegove članice”.

- Od najveće je važnosti da prije isticanja roka imenujemo bh. delegaciju te apelujem kod svih na razuman i odgovoran pristup te da dođu na sjednicu i glasaju. Ukoliko se to ne desi, zbog SNSD-a, onda predstavnici te političke opcije moraju znati da će nositi punu odgovornost i političke posljedice te odluke, kojom svjesno pokušavaju nanijeti štetu međunarodnom ugledu BiH, kao i svim građanima BiH, za čije bi interese trebalo da rade predstavnici BiH u Savjetu Evrope - ocijenio je Sarajlić.

S druge strane, delegat iz SNSD-a Dušanka Majkić kaže da Bakir Izetbegović preko tobožnje brige za međunarodni ugled BiH pravi lakrdiju i na najgrublji način krši poslovnik o radu, ističući da se lider SDA odavno ne ponaša adekvatno jer se ne konsultuje ni sa jednim od preostala dva člana kolegijuma ovog doma.

- Sjednica nije sazvana u skladu sa poslovnikom koji kaže da se hitna sjednica saziva na zahtjev najmanje pet delegata. U ovom slučaju, umjesto da dođe od pet delegata, zahtjev za hitnu sjednicu je došao tako što je šef Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić sam napisao zahtjev i uputio ga svom stranačkom šefu i predsjedavajućem doma da zakaže sjednicu za ponedjeljak. To je groteska - kaže Majkićeva.

Prema njenim riječima, klubovi delegata nisu kolegijumu dostavili prijedloge za članove komisija, a bez toga ne mogu biti formirane komisije, tako da je sve to jedna obična lakrdija.

- Veoma je lako izglasati i komisije i delegacije, ali to se ne radi tako što se krši poslovnik - kategorična je Majkićeva.

Delegat SDS-a Mladen Bosić nije odgovarao na naše pozive, pa nismo uspjeli saznati da li će on prisustvovati sjednici, ali ukoliko četvoro delegata SNSD-a ne dođu, ona će morati da bude odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Opasne igre

 

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Sredoje Nović kaže da igre koje se ovih dana vode u oba doma parlamenta vode u najgroznije stvari u BiH i mnogo više mirišu na prošlost i na period koji je iza nas, a ne na budućnost i period koji je pred nama.

- To je zabrinjavajuće za sve političke faktore i moraju ozbiljno da se zamisle oni koji se počinju igrati demokratijom u BiH - kaže Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana