Snježana Novaković Bursać za "Glas Srpske": Oni koji traže vanredne izbore nisu pročitali Ustav BiH

Veljko Zeljković
Snježana Novaković Bursać za "Glas Srpske": Oni koji traže vanredne izbore nisu pročitali Ustav BiH

Stranke koje imaju svoje predstavnike u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH, a koje se predstavljaju, uslovno rečeno, kao građanske, izlaze sa velikim brojem ideja i prijedloga koji nisu realni, a što uveliko usporava i otežava rad grupe.

Kaže ovo za “Glas Srpske” član ove radne grupe iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać, ističući da se dosta vremena gubi na nepotrebne stvari, ali i stvari za koje se zna da nisu prihvatljive za sve strane u BiH.

- Često se znaju desiti potpuno beskorisne diskusije, koje nigdje ne vode. Stoga imam utisak da se to namjerno radi da bi bili prikupljeni određeni dnevno-politički poeni u javnosti - kaže Novaković Bursać.

GLAS: Iz CIK-a su izašli i sa svojim prijedlozima, navodeći da bi se i njima trebalo omogućiti da učestvuju u radu ove grupe.

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Centralna izborna komisija BiH ne učestvuje direktno u radu ove grupe i to će tako i dalje ostati. S druge strane, svi, pa i oni, imaju pravo da nešto predlože, ali da li je to i prihvatljivo, to je druga priča. Napominjem da je ovo radna grupa. Imam utisak da se od nje puno očekuje, ali ne treba zaboraviti da kada ona i napravi nekakav prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Izbornog zakona BiH, sve to na kraju mora proći parlamentarnu proceduru. Tako da je dugačak put pred nama.

GLAS: Očekujete li da radna grupa postigne konsenzus o najbitnijim stvarima, s obzirom na dijametralno suprotne stavove pojedinih stranaka?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Teško. Recimo imate situaciju da se dosta pažnje posvećuje temi vanrednih izbora. I kada čujete te inicijative, shvatite da oni koji nešto tako predlažu ili nisu pročitali Ustav BiH ili ne razumiju gdje i u kojem trenutku žive. Velika priča je i o uvođenju novih tehnologija u izborni proces. Donedavno je to samo bila priča, a sada se insistira na tome. Ali, ako bude pažljivo analizirano gdje je ta tehnologija potrebna, shvatite da se u stvari radi o političkim parolama. Mislim da su mnogi kroz rad ove grupe vidjeli svoju šansu da izađu iz sjene i dođu na scenu, na svjetla reflektora i pred objektive kamera. Nažalost, do sada se pokazalo da je malo volje da nešto konkretno bude urađeno i predloženo. Umjesto toga, sve se svelo na populizam.

GLAS: Da li to znači da ulazimo u ćorsokak?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Vidjećemo. Teško je reći. Doduše sve ide u tom pravcu. Bojim se da ćemo se naći u dubokom ćorsokaku ako ne bude postignut politički dogovor o najkrupnijim pitanjima. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana