Šnidman: Konferencija o Stepincu dio kampanje revizije istorije

Srna
Šnidman: Konferencija o Stepincu dio kampanje revizije istorije

TEL AVIV - Izraelski novinar Ronen Šnidman kritikovao je danas Brisel zbog nedavne konferencije o kontroverznom zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu održane u prostorijama Evropskog parlamenta i pozvao EU da prestane sa rehabilitacijom kolaboranata iz Drugog svjetskog rata.

Šnidman je istakao da je konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu dio višegodišnje kampanje revizije istorije Holokausta u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

“Slavljenje Stepinca u Evropskom parlamentu kao uzorne ličnosti po pitanju vjere i ljudskih prava je groteskno i predstavlja uvredu za sve žrtve ustaškog režima koji je zagrebački nadbiskup podržavao”, naveo je Šnidmab u današnjem blogu za list “Tajms of Izrael”.

On je ukazao da korišćenje institucija EU za rehabilitaciju saradnika fašista predstavlja “izopačenje njihove svrhe”, s obzirom na to da je osnivanje ovih institucuja istorijski bila direktna reakcija na pojavu fašizma.

Šnidman konstatuje da je uprkos različitim informacijama o djelima Stepinca tokom Drugog svjetskog rata “neosporno” da je zagrebački nadbiskup podržavao fašistički ustaški režim diktatora Ante Pavelića i bio vojni vikar u ustaškoj vojsci.

Izraelski novinar je citirao i protestno pismo koje je Briselu povodom konferencije o Stepincu uputio jedan od rijetkih preživjelih iz ustaškog logora Jastrebarsko Gojko Rončević Mraović.

Konferenciju “Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade” organizovala je evroparlametarac iz Hrvatske Željana Zovko, koja je prema Šnidmanu željela da prikaže Stepinca kao pravednika i dovede ga u vezu sa žrtvama totalitarnih režima 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana