Šmit zvanično njemački kandidat za Inckovog nasljednika

Srna
Šmit zvanično njemački kandidat za Inckovog nasljednika

BERLIN - Njemački Bundestag glasanjem je zvanično potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH, čime je on od danas i formalno kandidat za ovu poziciju.

Kako saznaju "Nezavisne novine", Vlada Njemačke je u protekla dva mjeseca obavijestila sve članice Savjeta za sprovođenje mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira da predloži svog kandidata, ali bez navođenja imena jer je Šmit formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu, a od početka je bio informisan i sadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

List prenosi da je u medijima u BiH proteklih mjeseci bilo mnogo spekulacija, na koje Njemačka nije mogla da odgovori jer Šmit formalno nije bio kandidat.

Njemačka odbacuje spekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren sa Rusijom, da Vlada SAD nije bila obaviještena, kao i ostale spekulacije.

Njemačka želi da radi sa svima bez razlike u BiH na ispunjavanju pet plus dva uslova za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH što prije mogla da bude primljena u EU, rečeno je "Nezavisnim".

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana