Smijenjen krizni štab FBiH zbog neefikasnosti

Srna
Smijenjen krizni štab FBiH zbog neefikasnosti

Vlada Federacije BiH danas je imenovala nove članove Federalnog štaba civilne zaštite. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FŠCZ je imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

“Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naručito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa. Tu je sad i direktor Federalne uprave za inspekcijske osobe, Federalna uprava policije jer provodi restriktivne mjere, Zavod za javno zdravstvo koje je nadležno za ovakve situacije epidemija i pandemija, tu je i federalni direktor robnih rezervi jer je bitan segment sigurnosti građani i tu je konačno i generalni sekretar Crvenog krsta FBiH”, rekao je Novalić.

On je dodao kako se od novog sastava Kriznog štaba da bude efikasniji.

Istaknuto je kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih nivoa i kreće se u nabavku medicinskih sredstava od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

“Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite, ne zaboravimo da smo još uvijek na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor”, rekao je Novalić, prenosi Avaz.

Ne otpuštajte radnike

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH rekao je da su u skladu sa zaključkom Vlade FBiH resorni ministri promijenili svoje programe i namjene utroške sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanje negativnih psoljedica koronavirusa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana