Služba predsjednika: MUP-u prijavljen lažni Dodikov intervju nastao upotrebom AI

GS
Služba predsjednika: MUP-u prijavljen lažni Dodikov intervju nastao upotrebom AI

BANjALUKA – Služba predsjednika Republike Srpske saopštila je da su nedavno obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da se na društvenoj mreži “Iks” (bivši Tviter) pojavio izmišljeni snimak, najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije (AI), navodnog gostovanja predsjednika Republike Milorada Dodika na Radiju Republike Srpske.

Iz Službe predsjednika naglasili su da je sadržaj snimka navodnog gostovanja Dodika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

U saopštenju se dodaje da Služba predsjednika, kao ni sam predsjednik Dodik niti su kvalifikovali djelo, niti je zatraženo od MUP-da podnosi ili ne podnosi prijavu, već da djeluje u skladu sa svojim ovlašćenjima.

- Naglašavamo da sadržaj snimka ne odgovara istini, kao što je i apsolutna neistina pisanje portala „Kapital“ da je predsjednik Dodik podnio krivičnu prijavu – navodi Služba u saopštenju.

Portal Kapital je objavio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Naveli su im u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka potvrdili da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske zaprimili jednu prijavu.

-Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS - rekli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, kako navodi  Kapital.

Iz Službe predsjednika Republike su to demantovali i naveli su da je riječ o gruboj neistini s ciljem dezinformisanja javnosti.

- Podsjećamo uredništvo i novinare navedenog portal da su u Republici Srpskoj stvoreni uslovi za objektivno i istinito informisanje, te da prilikom obavljanja svog posla njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva, a ne da iznose grube neistine . naglašava se u saopštenju.

U  Srpskoj su usvojene izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima je kleveta postala krivično djelo, uprkos protivljenju velikog dijela stručne javnosti, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, kako domaćih, tako i međunarodnih, te mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana