Skoko: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Agencije
Skoko: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH.

Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović, a Skoko je takođe poručio da niko u Republici Srpskoj neće pristati na rješenja do kojih se dolazi nametanjem i preglasavanjem.

- Pozdravljamo sve napore u cilju donošenja Zakona o Ustavnom sudu i podržavamo stavove institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim organima po pitanju mjera zaštite integriteta i teritorije Republike Srpske. Narodna Skupština, kao ni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće donijeti odluke koje su protiv interesa Republike Srpske i tu smo i do sada bili veoma jasni.   A pogotovo nećemo pristati na rješenja do kojih se dolazi preglasavanjem i nametanjem rješenja – kaže Skoko.

On je takođe naveo da Republika Srpska ima jasan i jedinstven stav po pitanju Ustavnog suda, te da o teritoriji Republike Srpske nema i ne može biti nikakve rasprave i kompromisa.

- Ovakvim odlukama se daje vještačko disanje destruktivnim politikama iz prošlosti. Takve politike nemaju uporište u narodu, nemaju potvrdu na izborima, ali se popularišu i vraćaju u život uz pomoć stranih državljana koji se u Ustavnom sudu BiH bave preglasavanjima. Takve politike promovisali su visoki predstavnici, koji su ovdje bili van svakog zakona. Visoki predstavnici su svojim odlukama i nametanjima držali u životu ideje o unitarnoj BiH i o ukidanju Republike Srpske. Tu ulogu je sada preuzeo Ustavni sud BiH, sa stranim državljanima koji odluke donose preglasavanjem.  Naš odgovor je tu veoma jednostavan, strani državljani koji plate dobijaju u Ustavnom sudu BiH moraće potražiti posao na nekom drugom mjestu – kaže Skoko.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana