Linta: Skandalozma odluka Milanovića da odlikuje brigadu “Gromovi”

Srna
Linta: Skandalozma odluka Milanovića da odlikuje brigadu “Gromovi”

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje skandaloznom, ali očekivanom odluku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da uruči odlikovanja pripadnicima Druge gardijske brigade “Gromovi”, koja u svojoj himni ima ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Linta ističe da je Milanović lažni antifašista i licemjer koji zbog međunarodne zajednice povremeno kaže da je “Za dom spremni” nacistički pozdrav, a zatim u brojnim prilikama dođeljuje odlikovanja pripadnicima raznih hrvatskih jedinica koji su ratovali pod tim pozdravom.

On dodaje da pripadnici Druge gardijske brigade u svojoj himni imaju recital “Gromovi, za dom spremni bili”, što jasno potvrđuje njen ustaški, odnosno nacistički karakter.

“Dobro je poznato da su ustaški pozdrav 'Za dom spremni' koristili pripadnici gotovo svih hrvatskih paravojnih i vojnih jedinica od početka rata pa sve do njenog kraja, a jedinice HOS-a su taj pozdrav uzele kao svoj službeni”, ističe Linta.

On navodi da se pripadnici Druge gardijske brigade i ostalih hrvatskih jedinica “nisu borili protiv velikosrpskog agresora, već za stvaranje etnički čiste hrvatske države na ustaškim načelima”.

Linta podsjeća da je zloglasna pjesma “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona u kojoj se koristi pozdrav “Za dom spremni” među Hrvatima i hrvatskim vojnicima bila simbol zločinačke agresije na srpski narod u Hrvatskoj i BiH i jedan od brojnih dokaza ustaškog karaktera režima Franje Tuđmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana