Sjednica Savjeta ministara odgođena, sporan Nacrt zakona o budžetu

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Sjednica Savjeta ministara danas je odgođena jer nije prihvaćeno da se Nacrt zakona o budžetu uvrsti u dnevni red.

Prema saznanjima Srne, svi ministri iz reda hrvatskog naroda glasali su protiv dnevnog reda, a, ukoliko nijedan ministar iz reda jednog konstitutivnog naroda, ne glasa za dnevni red, sjednica se odgađa.

"Na dnevni red sjednice nije postojala saglasnost da se uvrsti Nacrt zakona o budžetu i sredstva za isplatu plata koje je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara", rečeno je Srni u Savjetu ministara.

Iz Savjeta ministara ranije je saopšteno da je danas odgođeno održavanje 58. sjednice nakon što nije postignut konsenzus o predloženom dnevnom redu, te da će o novom terminu javnost će biti blagovremeno informisana.

Bevanda: Nije bilo volje da se na sjednicu uvrsti nacrt budžeta

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH uvrsti Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora, naglasio je da je neophodno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine, te da je Ministarstvo koje predvodi završilo svoj dio posla i da predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta.

On ističe da je zabrinjavajuće to što Fiskalni savjet još nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022-2025. godine, iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora dalo prijedog na izjašnjavanje, saopšteno je iz ovog ministarstva u Savjetu ministara.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana