Siril Ramafosa, predsjednik Južnoafričke republike: Bogate zemlje gomilaju vakcine

Tanjug
Siril Ramafosa, predsjednik Južnoafričke republike: Bogate zemlje gomilaju vakcine

BRISEL - Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa tvrdi da bogate zemlje gomilaju vakcine i pozvao ih da te viškove proslijede drugim zemljama.

Kako je rekao, bogate zemlje su obezbjedile četiri puta više doza vakcina nego što im stvarno treba, piše briselski Politiko.

"Kupovina doza imala je za cilj gomilanje vakcina. To se radilo uz isključivanje drugih zemalja sveta kojima su vakcine najpotrebnije", rekao je Ramafosa u utorak uveče, u okviru svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

SAD i EU su do sada iskoristile oko 15 miliona vakcina, dok Južna Afrika nije počela vakcinaciju, a po Kovaks mehanizmu koji bi trebalo da obezbjedi jednak pristup vakcinama, prve doze bi u tu zemlju trebalo da stignu tek u februaru, dva mjeseca nakon što je u Britaniji počela vakcinacija.

Kako navodi Politiko, uprkos velikim količinama vakcina EU je zabrinuta zbog dalje nabavke i planira da pojača izvoz vakcina, dok se sa druge strane suočava sa otežanim isporukama AstraZeneka vakcina.

Izvršna direktorka UNAIDS-a Vini Bjanjima rekla je da Južna Afrika ovu situaciju sa vakcinama doživljava kao "novi svjetski Aparthejd" i da se tu ne radi samo o raspodjeli, već i o proizvodnji vakcina.

"Vidimo da farmaceutske kompanije štite svoje monopole nad tehničkom i intelektualnom svojinom, a zatim ograničavaju proizvodnju. Bogate zemlje se ne slažu oko toga ko koliko dobija, dok ostatak sveta gleda", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana