Sirijca i Alžirce protjeruju iz BiH

Ž. Domazet, V. Kulaga
Sirijca i Alžirce protjeruju iz BiH

Banjaluka - Tri migranta koja su nakon opsežne akcije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stavljena pod nadzor, biće protjerana iz BiH, a stručnjaci upozoravaju da nadležni moraju biti na oprezu jer među migrantima vjerovatno ima još lica koja mogu biti opasna po bezbjednost.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pronašli su u srijedu kasno uveče 132 migranta, od kojih je najveći broj prebačen u prihvatne centre Ušivak kod Hadžića i Delijaš kod Trnova, a tri lica, koja predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Portparolka tog kantonalnog MUP-a Suvada Kuldija potvrdila je juče da je akcija izvedena u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH s ciljem sprečavanja i sankcionisanja nezakonitog ponašanja migranata koji u sve većem broju dolaze u Sarajevo.

- Na području željezničke i autobuske stanice pronađeno je 110 lica, a 22 su pronađena na ilidžanskom terminalu. Tri lica su, zbog problema koje su ranije pravila u prihvatnim centrima, stavljena pod nadzor i prebačena u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, jer predstavljaju bezbjednosnu prijetnju. Migranti borave na otvorenom, u improvizovanim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, što može uticati na bezbjednosnu situaciju na području kantona - rekla je Kuldija i najavila da će slične policijske akcije biti organizovane i u narednom periodu. Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za “Glas Srpske” da su u Imigracioni centar smještena tri lica te pojasnio da je riječ o dva lica koja su iz Alžira, a jedno je iz Sirije.

- Oni su u više navrata činili nasilje po gradu, narušavali javni red i mir. Zbog takvog ponašanja stavljeni su pod nadzor i biće protjerani iz BiH. Ostali ilegalni migranti proslijeđeni su u Ušivak i Azilantski centar u Delijašu. U Delijaš su smještene porodice i ima 11 članova, a ostalih 110 u Ušivak. Kada je riječ o kapacitetima Azilantskog centra u Delijašu, može da se smjesti još oko 200 ljudi, dok je Ušivak, kada je riječ o migrantima, uglavnom na gornjoj granici - rekao je Ujić.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin ocijenio je juče da je posljednja akcija policije pokazala da su bila utemeljena upozorenja iz Srpske da među migrantima ima veliki broj lica koja mogu predstavljati bezbjednosnu prijetnju.

- Ta naša upozorenja bila su zasnovana na saznanjima da su neka od tih lica učestvovala u borbenim aktivnostima i terorističkim akcijama u redovima Islamske države - rekao je Župljanin Srni.

On je podsjetio da su predstavnici vlasti na nivou BiH, koji imaju najviše nadležnosti za migrante i migrantsku krizu, zabijali glavu u pijesak i govorili da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za veliku brigu, ali da je sada još jasnije da je sve to bila neistina.

Smatra da je među migrantima mnogo veći broj bezbjednosno interesantnih lica koja mogu biti potencijalna opasnost za BiH te da se može očekivati da će biti otkriven veći broj takvih lica, prema kojima će biti preduzete mjere propisane zakonom.

Pomoć

O borbi protiv ilegalnih migracija juče je bilo riječi i u prostorijama Granične policije BiH, gdje su razgovarali direktor te institucije Zoran Galić i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić. Galić je, kako je saopšteno, ponovo ukazao na kadrovsku nepopunjenost i naglasio da daju maksimum u borbi protiv ilegalnih migracija. Ocijenio je da je, imajući u vidu sve složenije stanje na granici, potrebna podrška drugih organa u BiH, kao i međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana