Sindikat SIPA pisao Dodiku: Podržite nas kao što podržavate MUP Srpske

Agencije
Sindikat SIPA pisao Dodiku: Podržite nas kao što podržavate MUP Srpske

SARAJEVO - Sindikat Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem tvrde da na njihove zahtjeve iznesene na protestima 17. marta još niko nije odgovorio.

U navode da se javnosti moraju obratiti na ovakav način, s obzirom na to, kako tvrde, da se ni Dodik ni članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa ni na proteste policijskih Sindikata SIPA, Granične policije BiH I Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

- Nakon vašeg obraćanja putem RTRS-a 9. aprila, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom. Međutim moramo i da vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na nivou BiH i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5 odsto - navedeno je u pismu.

Kako kažu, u policijskim organima na nivou BiH rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta, a čija plata je konstantna od 2012. godine a prije toga je dva puta smanjena.

- Moramo vas otvoreno pitati zbog čega se ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na nivou BiH, a imaju prebivalište u Republici Srpskoj i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uslovima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području FBiH, a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima - stoji u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana