Simić: Pravosuđe BiH konačno smoglo snage da podigne optužnicu

Srna
Simić: Pravosuđe BiH konačno smoglo snage da podigne optužnicu

BRČKO - Tek nakon 28 godina Tužilaštvo BiH smoglo je snage da podigne optužnicu protiv pet pripadnika Armije BiH koji su 8. marta 1993. godine izvršili zločin nad pripadnicima Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske u Boderištu kod Brčkog, rekao je Srni predsjednik Opštinske boračke organizacije u Brčkom Cvjetko Simić.

 

Simić je rekao da očekuje da će kazna za taj zločin biti maksimalna.

"Ako uzmemo da su posljednjih mjesec dana pripadnici Vojske Republike Srpske sa područja Smoluće i Potpeći za udarena dva šamara nad pripadnicima Armije BiH osuđeni na 20 godina, za ovakve zločine očekujemo maksimalne kazne", rekao je Simić.

On je istakao da je u više navrata govorio da sve žrtve koje su stradale na isti način, bez obzira da li su srpske, bošnjačke ili hrvatske, treba da budu rangirane i tretirane isto i da svi počinioci tih zločina budu nađeni i osuđeni.

Optužnica, koju je potvrdio Sud BiH, tereti Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića da su kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište iz zasjede zarobili 11 pripadnika Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Oni su njih potom mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede, nakon čega su ih upotrebom vatrenog oružja, te odsijecanjem glava lišili života.

U odnosu na Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Plajkića, Ivu Anđelinovića i Bahriju Fazlovića jedna tačka optužnice je odbijena.

Hindić, Frančešević, Plajkić, Hazim i Bahrija Fazlović i Anđelinović optuženi su da su u svojstvu komandanata Operativne grupe jedan - Bosanska Posavina 108. pješačke brigade HVO-a, te 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili da preduzmu neophodne i razumne da kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana