Silajdžić povampirio aprilski paket

Darko Momić
Silajdžić povampirio aprilski paket

BANjALUKA - Bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji lider Stranke za BiH Haris Silajdžić svojim izjavama želi sebi da obezbijedi publicitet u borbi za povratak na političku scenu i eventualnu kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2022. godine ili neku drugu visoku funkciju na nivou BiH.

Ovim riječima naši sagovornici ocjenjuju Silajdžićevo gostovanje na sarajevskoj Fejs televiziji i njegovu indirektnu najavu povratka u politiku sa namjerom da osujeti “usvajanje aprilskog paketa ustavnih promjena”. Pošto je jasno da od “povampirenja” pomenutog paketa ustavnih promjena nema ništa, jer je takva inicijativa polovinom prošlog mjeseca odbačena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada ju je pokrenuo poslanik SDP-a Saša Magazinović, naši sagovornici su uvjereni da Silajdžić u prvom redu želi sebi da obezbijedi medijski prostor za promociju.

Oni smatraju da je sasvim realno da identične ambicije ima i bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je putem “Fejsbuka” odgovorio Silajdžiću, tražeći od njega da se “ne obračunava sa nepostojećim novim aprilskim paketom, već da obezbijedi ono što je obećao prije 15 godina”, a to je BiH bez entiteta, te da “za to ima Lagumdžijinu punu podršku narednih godinu dana”.

Lider Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić kaže da Silajdžić želi da iskoristi turbulencije u SDA i podjele u bošnjačkom biračkom tijelu kako bi ostvarili svoje političke ambicije i vratili se na političku scenu.

- Neka oni aprilski paket organizuju u FBiH, jer smo mi iz Republike Srpske s tim definitivno završili. Silajdžić očigledno smatra da je bošnjačko biračko tijelo u rasulu i tu traži prostor za povratak, pa se bori za publicitet - kaže Stevandić, dodajući da je moguće da slično razmišlja i Lagumdžija.

On ističe da će biti interesantno vidjeti kako će se opozicija Bakira Izetbegovića odnositi prema mogućem povratku Silajdžića u politički život, s obzirom na to da ni Naša stranka, ni Nezavisni blok, ni bilo ko drugi nije osudio Izetbegovića zbog njegovih uvredljivih izjava o Srbima kao lošem narodu.

Lider NDP-a Dragan Čavić, koji je 2006. godine kao predsjednik Republike Srpske i tadašnji lider SDS-a učestvovao u pregovorima o ustavnim promjenama, kaže da ne samo da je mrtav aprilski paket, već i bilo kakva druga pomisao o promjenama Ustava BiH.

- Aprilski paket je Harisa Silajdžića vratio na političku scenu 2006. godine i preko toga je sebi kasnije obezbijedio funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Ako očekuje da se i sada dogodi isto i da se ponovo na istim krilima vrati na političku scenu, onda je “džaba krečio”, jer od toga nema ništa - kaže Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana