Sijarto: Oni koji misle da sankcije mogu riješiti probleme na Balkanu nemaju pojma

GS
Sijarto: Oni koji misle da sankcije mogu riješiti probleme na Balkanu nemaju pojma

SARAJEVO – Stabilnost BiH je od izuzetnog značaja za Mađarsku i očekujemo od Brisela da u budućem periodu učini određene korake na proširenju, poručio je mađarski ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa kolegom Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

-Mađarska želi da se ubrza proces proširenja Evropske unije, ali dobro znate da u EU postoje zemlje članice koje samo verbalno podržavaju proširenje, ali kada dođe do odlučivanja onda su uzdržane. Pozivamo članice da prestanu sa onemogućavanjem procesa proširenja EU, jer to za EU i Mađarsku znači bezbjednosni rizik. BiH može računati na Mađarsku u interesu da vaš proces pridruženja EU bude ubrzan – naglasio je Sijarto.

Na konferenciji za novinare Sijarto se osvrnuo i na pitanje sankcija koje uvodi Evropska unija, prenio je Kliks.

-Vidite da Brisel pribjegava sankcijama. Ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne, možemo zaključiti da nijedne mjere nisu uspjele dovesti do značajnijih rezultata. Ista je situacija sa briselskim sankcijama. Mi nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan. Oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti problemi, oni pojma nemaju kakva je ovdje situacija i na taj način pokušavaju prikriti svoje neznanje – istakao je Sijarto.

Komentarišući odnos koji Mađarska ima prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku rekao je da je nebitno šta on misli o Dodiku.

-Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u Republici Srpskoj misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u Srpskoj je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno – naglasio je mađarski ministar inostranih poslova.

Osvrnuo se i na problem ilegalnih migracija o kojem je razgovarano na sastanku.

-Cijeli evropski kontinent i centralna Evropa suočavaju se sa teškim izazovima koje je donio rat u Ukrajini, a kao što znate Mađarska je pod pritiskom ne samo zbog rata već i sa juga zbog ilegalne migracije. U toj situaciji u kojoj se Evropa nalazi, vrlo jasno pokazuje kolika je bila greška Evropske unije što proteklih godina nije radila na proširenju Unije na Zapadni Balkan. Da je ovo područje već pripojeno EU, mnogo bi se efikasnije nosili sa problemima i teškoćama - rekao je Sijarto.

Dodao je da je sukob u Ukrajini izazvao globalnu krizu što se tiče snabdijevanja hranom.

-Zbog toga računamo na jačanje migracija. Zaustavili smo 265.000 ilegalnih migranata prošle godine na našim južnim granicama. Migracija je opasna pojava i treba da se zaustavi. Što je bolja saradnja sa zemljama u regionu Zapadnog Balkana, tim efikasnije možemo da se borimo sa ilegalnim migracijama –naglasio je Sijarto.

Stejt Department

Komentarišući izvještaj Stejt Departmenta Peter Sijarto je rekao da je zapanjen tim izvještajem.

-Uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako edž catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Vašingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih Sjedinjenih Američkih Država formiraju mišljenje o nama - jasan je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana