SDA: Sva sredstva usmjeriti na borbu protiv epidemije i saniranje posljedica

Srna
SDA: Sva sredstva usmjeriti na borbu protiv epidemije i saniranje posljedica

SARAJEVO - SDA je pozvala sve nivoe vlasti da pristupe rigoroznom rebalansiranju svojih budžeta usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava na borbu protiv epidemije i saniranje ekonomskih posljedica epidemije.

“Očekujemo hitno formiranje stabilizacionog fonda Vlade Federacije BiH /FBiH/, kojim će se finansirati doprinosi svim privrednicima čija je djelatnost obustavljena, kao i drugim ugroženim radnicima u realnom sektoru”, saopšteno je iz SDA nakon današnje onlajn sjednice Kolegijuma stranke.

SDA je pozvala sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se znatno smanjile plate u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjerila za podršku realnom sektoru.

“Pozivamo Vladu i Parlament FBiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80 odsto smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka, a ta sredstva preusmjerila u stabilizacioni fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta”, dodaje se u saopštenju.

SDA je pozvala Vladu FBiH da hitno donese potrebne odluke s ciljem smanjenja cijena nafte i naftnih derivata i njihovog usklađivanja sa cijenama goriva na svjetskom tržištu.

Kolegijum SDA na današnjoj onlajn je podržao mjere nadležnih institucija kojima je efikasno spriječeno nekontrolisano širenje virusa korona u BiH i zahvalio građanima na odgovornom odnosu prema propisanim mjerama, te ih pozivao da nastave da se pridržavaju tih mjera, koje pokazuju rezultate.

“Tražimo od Savjeta ministara BiH da predstavi program mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta, kao i da obezbijedi potrebne aranžmane sa Međunarodnim monetarnim fondom”, navodi se u saopštenju.

SDA je pozdravila usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje Parlamentu FBiH.

“Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti sa provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH”, istakli su izh SDA.

Kolegijum SDA podržao je odluku Vlade FBiH i federalnog Ministarstva poljoprivrede o znatnom povećanju finansijske podrške za proljetnu i jesenju sjetvu, te pozvao i ostale nivoe vlasti da u skladu sa svojim kapacitetima pruže podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

Prema ocjenama SDA, Vlada FBiH je postupila odgovorno kada je uvažila kritike javnosti i građana, te izmijenila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti tako što će se, nabavkom medicinske opreme i raspodjelom proporcionalno broju stanovnika preko kantonalnih zavoda za zdravstvo, realizovati zahtjevi građana da sve sredine na jednak način podnesu teret krize.

“Istovremeno, pozdravljamo najavu premijera FBiH Fadila Novalića da zbog ove izmjene neće biti ugroženo finansiranje opština i kantona koji nisu samoodrživi”, navodi se u saopštenju SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana