SDA Sarajevo: Zvizdić iznosi neistine o stranci

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Kantonalni odbor (KO) SDA Sarajevo saopštio je da potpredsjednik ove stranke Denis Zvizdić iznosi netačne tvrdnje o SDA i da se služi identičnim tvrdnjama kao sarajevska "Sedmorka" i da svjesno narušava ugled stranke.

U SDA Sarajevo su istakli da su zatečeni činjenicom da visokopozicionirani član SDA iznosi netačne tvrdnje o SDA u javnosti, zbog čega su, kako su naveli, dužni  da ga demantuju.

- Zvizdić poredi potpuno neuporedivo, odnosno rezultate lokalnih s opštim izborima. Netačna je tvrdnja da je SDA u Sarajevu na izborima 2020. osvojila 45.000 glasova, taj broj je najmanje 47 500, pri čemu još nisu izbrojani glasovi poštom i dio glasova koje su prikupili mobilni timovi. Nisu izbrojani ni svi glasovi s redovnih biračkih mjesta, što sugeriše da bi po broju glasova SDA mogla imati skoro jednako glasova kao i 2012. godine – istakli su u saopštenju.

Dodali su da nije tačna tvrdnja Zvizdića da je SDA u odnosu na prošle lokalne izbore osvojila "skoro 20 vijećnika" manje.

- SDA je prije četiri godine, kada Denis Zvizdić nije bio predsjednik Kantonalnog odbora SDA, imala 99 vijećnika, a sada će imati najmanje 83, a vrlo moguće i više. To je 14, 15 ili 16 manje, a ne 20 kako tvrdi Zvizdić. Kada je on vodio KO SDA Sarajevo, SDA je osvojila 75 vijećničkik mjesta u Kantonu Sarajevo što je 13 manje nego 2008. godine kada ih je imala 88 i kad Zvizdić nije rukovodio procesima – istaknuto je u saopštenju.

Dodato je da SDA ima jedno načelničko mjesto manje u odnosu na 2012. godinu te da u 2012. godini, kao ni tokom cijelog mandata Denisa Zvizdića kao predsjednika KO SDA Sarajevo, nisu postojale stranke koje su danas aktivne na političkoj sceni i u borbi za glasove i vijeća u Sarajevu.

-  Tvrdnja da je "SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a", je prizemna, zlonamjerna, netačna, tendenciozna i neprimjerena u tolikoj mjeri da ju je besmisleno i komentisati – naveli su u KO SDA.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo, "s obzirom na ove činjenice, poziva potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića da prestane u javnosti održavati privatne kolegijume s ljudima koji izvana ruše SDA, prilikom čega iznosi netačne ili frizirane podatke i time šteti vlastitom ugledu kao i stranke".

- Žalosti da se visokopozicionirani član SDA, u svojim interesnim borbama, koristi identičnim lažnim tezama kao i stranke i pojedinci čija je jedini program udar na SDA i rušenje SDA – istakli su u saopštenju.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana