SDA postaje talac sopstvenih hirova

Darko Momić
SDA postaje talac sopstvenih hirova

SARAJEVO - Najveća bošnjačka stranka SDA mogla bi da postane talac sopstvenih hirova i uslovljavanja kojima se služila nakon što je ostala bez funkcije člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz reda Bošnjaka.

Na toj funkciji trenutno se nalazi Denis Zvizdić, ali nakon što je nedavno napustio SDA, otvorilo se pitanje šta će biti sa funkcijom na koju je izabran kao kadar SDA, pogotovo zbog toga što 5. avgusta po principu rotacije treba da preuzme predsjedavanje ovom parlamentarnom domu. Politikolog Ljubinko Jović kaže da je sasvim izvjesno da će SDA upasti u gvožđa koja je sama razapela i postati talac sopstvenog političkog ponašanja.

- S obzirom na dosadašnju odličnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH, očekujem da će nastaviti saradnju i na ovom pitanju. Ne zna se šta će tačno tražiti, ali ne treba uopšte sumnjati u to da će uslovljavati SDA i da će eventualna smjena Zvizdića i izbor njegovog nasljednika biti predmet političke trgovine - kaže Jović za naš list.

On ipak ističe da ne može zbog toga iznositi pretjerane zamjerke na njihov račun, jer je tu praksu u politički život uvela upravo SDA.

- Stranka Bakira Izetbegovića godinama unazad se koristi time i funkcioniše na principu uslovljavanja, za šta je često imala i podršku stranaca. Prisjetimo se izbora ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH kada je SDA uslovila SNSD da predloži drugu osobu. Siguran sam da su im to zapamtili u SNSD-u i da će sada iskoristiti priliku da im to na neki način vrate - kaže Jović.

Da su toga svjesni i u SDA, najbolje pokazuju riječi šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Adila Osmanovića. Iako kaže da ne očekuje nikakva uslovljavanja, on ističe da će tek nakon razgovora sa koalicionim partnerima odlučiti da li će pokrenuti Zvizdićevu smjenu.

- S obzirom na to da funkcija člana Kolegijuma pripada SDA, a Zvizdić je izašao iz stranke, pretpostavljam da će se to pitanje pokrenuti, a da li će to biti na prvoj dolazećoj sjednici, to ne mogu ni da vam potvrdim, ni da demantujem. Nismo još unutar stranke razgovarali o tome, ali vidjećemo. Ako koalicioni partneri koji su zajedno sa nama formirali parlamentarnu većinu budu spremni da nas prate, pretpostavljam da ćemo ići u tom pravcu - kaže Osmanović za “Glas Srpske”.

On dodaje da od partnera očekuje da poštuju da ta pozicija pripada SDA i da u vezi s tim neće biti nikakvih uslovljavanja i ultimatuma. Kada je riječ o ponašanju SDA u vezi sa izborom i smjenom ministra za ljudska prava i izbjeglice, on kaže da je stav SDA da na toj poziciji treba da bude nestranačka ličnost i da u vezi s tim ne pravi nikakav problem.

Princip

Jedan od poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, insistirajući na anonimnosti, rekao je za naš list da se u ovoj stranci nisu bavili Zvizdićevim statusom, ali je indirektno potvrdio da bi se o tom pitanju mogla lomiti politička koplja.

- To je pitanje za SDA, a kada su takve stvari u pitanju, stav SNSD-a je dobro poznat. To je da se niko nikome ne treba miješati u kadrovanje, ali znamo da su neki drugi odstupili od tog principa - kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana