SDA: Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb

Srna
SDA: Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da se izjava hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana da Hrvatska neće dozvoliti nametanje građanskog uređenja BiH može protumačiti kao direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjednim odnosima.

Iz SDA su poručili da će odluku o tome kakvo će biti uređenje BiH donijeti njene institucije, a “ne Grlić Radman, zvanični Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili”.

SDA je navela da je Grlić Radman uputio “uvijenu prijetnju”, te dodala kako “zabrinjava i činjenica da ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, zemlje članice EU, insistira na izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH”.

Grlić Radman rekao je ranije za “Večernji list” da Hrvatska podržava sve što se dogovore Hrvati u BiH i njihovi politički predstavnici, ali da mora pomoći ako je hrvatski narod ugrožen i ako su njihovi politički predstavnici preglasani.

“Ni jedan narod u BiH ne može imati više ili manje od drugih naroda. To je formula koju želimo vidjeti u praksi i zato je važna promjena Izbornog zakona”, rekao je on.

Grlić Radman je naveo da je Željko Komšić uzurpirao poziciju koja pripada onome koga bira hrvatski narod, što je primjer kako ne treba biti.

“Ako je tročlano Predsjedništvo refleksija multietničke strukture BiH, onda to gospodin Komšić nije. I sad u Predsjedništvu BiH imamo predstavnika srpskog naroda i dva predstavnika bošnjačkog naroda. To nije u redu i želimo da se ta nepravda ispravi upravo promjenom Izbornog zakona, za što se glasno zalažemo i kao članica EU”, rekao je Grlić Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana