SDA ne zazire ni od falsifikovanja

Željka Domazet
SDA ne zazire ni od falsifikovanja

Sarajevo - Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH koja u ponedjeljak nije održana jer u salu nisu došli srpski i većina hrvatskih delegata mogla bi da kao konačan rezultat iznjedri novu blamažu u zajedničkim institucijama u režiji lidera SDA i predsjedavajućeg ovog doma Bakira Izetbegovića.

Naime, Izetbegović je sazvao hitnu sjednicu Doma naroda bez bilo kakvih konsultacija sa svojim kolegama u Kolegijumu Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem, a i bez dovoljnog broja potpisa delegata. Zahtjev za održavanje hitne sjednice Kolegijumu je uputio šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Asim Sarajlić i u pozivu je stajao samo jedan, Sarajlićev  potpis.

Kada su Čović i Špirić upozorili na kršenje Poslovnika i da za sazivanje sjednice nije dovoljan jedan potpis delegata, nego najmanje pet, istog dana su u njihove kabinete stigli novi dopisi sa potpisima delegata. Špirić je rekao da se ova “igra” ne može drugačije nazvati “osim pokušajem malih podvala što nije primjereno ozbiljnim ljudima, pogotovo u parlamentu”. On je precizirao da je prvi zahtjev šefa Kluba bošnjačkih delegata Asima Sarajlića za sazivanje hitne sjednice stigao 20. juna sa samo njegovim potpisom.

- Danas u 15 časova smo dobili prilog pod istim datumom, istim brojem protokola i pet potpisa, da bi u 16.45 časova dobili protokolisano pod 24. jun - naveo je prekjuče Špirić nakon neuspjele sjednice Doma ističući da je i jedno i drugo kršenje Poslovnika.

Prema Špirićevim riječima, državni službenik koji je donio dokument sa novim datumom protokola rekao je da mu je tako naređeno iz Kluba bošnjačkih delegata.

- Ako u ovom parlamentu državni službenici rade po nalogu klubova i političara ova zemlja je u ozbiljnim problemima. Dobro bi bilo da se pokrenu postupci protiv državnih službenika koji se na ovakav način bave parlamentarnim radom - istakao je Špirić.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je za “Glas Srpske” da su ovakvi potezi nedopustivi u bilo kojoj zemlji ali da se u BiH svašta dešava i da se najviša zakonodavna vlast uvukla u kriminalne tokove.

- Nedopustivo je da se Dom naroda saziva bez bilo kakvih konsultacija sa predstavnicima druga dva naroda. Sa druge strane praviti lakrdiju od poziva na način da se poziv dostavi samo sa potpisom šefa kluba jednog naroda, a potom da se naknadno uoči same sjednice falsifikuju datumi potpisa i u jednom danu dobiju ti potpisi sa različitim datumima je skandal. Falsifikovanje u samoj službi Protokola predstavlja vrh kriminala i političkog uticaja u svim segmentima i u institucijama na nivou BiH. To je očigledno postalo pravilo na nivou BiH  - rekao je Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana