SDA: Na sceni državni udar i progon Bošnjaka

Srna
SDA: Na sceni državni udar i progon Bošnjaka

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije /SDA/ ocijenila je danas da je zadržavanje premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ dokaz da je "Tužilaštvo zaduženo samo za progon Bošnjaka i da je na sceni pokušaj državnog udara".

SDA smatra da zadržavanje Novalića u prostorijama Sipe otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi "respiratori".

U saopštenju se navodi da je SDA od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljno istraži ovaj slučaj, ali da je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.

"Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditovati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu", navodi se u saopštenju iz SDA.

SDA tvrdi da se ključna stvar koja jasno dokazuje tu tvrdnju dogodila kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi odnosno kadrovi HDZ-a - zamjenik premijera i komandant Federalnog štaba Civilne zaštite, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

"Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u FBiH", tvrde iz SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana