SDA i DF hoće da naređuju Narodnoj skupštini

Darko Momić
SDA i DF hoće da naređuju Narodnoj skupštini

BANjALUKA - Poslanici SDA i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su pismo kolegama u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem od njih naredbodavno zahtijevaju da stave van snage pojedine zaključke usvojene 10. decembra prošle godine na posebnoj sjednici republičkog parlamenta.

U pismu koje je potpisalo 13 poslanika, a koje je naslovljeno kao Zahtjev za stavljanje van snage zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, poslanici ove dvije stranke su po ko zna koji put pokazali političku nadmenost. Naši sagovornici kažu da poslanici stranaka Bakira Izetbegovića i Željka Komšića svojim potezima svjesno produbljuju političku krizu u BiH za koju svakako snose najveću odgovornost.

U spornom dopisu, poslanici SDA i DF-a sebe nazivaju legitimnim predstavnicima i zaštitnicima interesa države BiH, a nadmenost pokazuju time što zahtijevaju od NSRS da u hitnom postupku preduzmu sve zakonske mjere i stave van snage zaključke u vezi s prenosom nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja. U protivnom, navode dalje, ovaj spor u BiH moraće da se rješava pred forumima prisilne jurisdikcije, a to se može još uvijek spriječiti tako što ćete postupiti po ovom zahtjevu hitno u okviru posebne sjednice.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Snježana Novaković-Bursać kaže da je pismo koje je uputila grupa poslanika u suštini bez ikakvog političkog i pravnog značaja.

- Međutim, ton i dijelovi sadržaja tog pisma kojim oni nešto zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske vrlo dobro ilustruju kako političko Sarajevo vidi odnose u BiH između različitih nivoa vlasti, dajući nekakav nadređeni položaj jednog zakonodavnog tijela u odnosu na drugo što nema uporište ni u Ustavu, ni u realnim odnosima - kaže Novaković-Bursać za “Glas”.

Prema njenim riječima, SDA-DF-ovsko pozivanje na “mirno rješenje spora” imalo bi smisla da se umjesto zazivanja foruma prisilne jurisdikcije počnu pozivati na Ustav i jasnu podjelu nadležnosti za koju se predstavnici Srpske u kontinuitetu zalažu.

- Kako im to nije na umu pismo ostaje kao još jedan jalov pokušaj da sopstvenoj javnosti prikažu da nešto rade - kaže Novaković-Bursać.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo kaže za naš list da upada u oči da se poslanici Parlamenta BiH na jedan neuobičajen i neprimjeren način obraćaju republičkom parlamentu, jer kako kaže, impliciraju nadređenost Parlamenta BiH u odnosu na Narodnu skupštinu.

- Posebno iritira to što naglašavaju da njihov dopis predstavlja akt visokog prioriteta koji zaslužuje promptno postupanje, jer time praktično sebi daju ulogu naredbodavca i nekoga ko može da izda nalog parlamentu Srpske šta da radi, što je neumjesno - kaže Bundalo.

On dodaje da navode o mirnom rješenju spora doživljava kao svojevrsnu prijetnju, a ne kao relaksiranje političke situacije.

- U suštini, takvo ponašanje i takav odnos prema Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja drsko i bezobrazno produbljivanje krize - zaključuje Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana