Savjet ministara: Zabranjeno slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH do 30. aprila, biće tražena međunarodna pomoć

Srna
Savjet ministara: Zabranjeno slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH do 30. aprila, biće tražena međunarodna pomoć

SARAJEVO - Savjet ministara je na današnjoj vanrednoj sjednici donio izmjene i dopune Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, a primjenjivaće se do 30. aprila do 24 časa.

Izuzetak od ove odluke su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prevoz s ciljem traganja i spasavanja, te prevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministri su, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijeli Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa korona, te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u BiH da provedu potrebne procedure za njen prihvat.

Riječ je o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom korona, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, usvojio i Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje BiH Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama. Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajući Tegeltija potpisaće i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.

Savjet ministara usvojio je danas i Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast, a ona uključuje, između ostalog, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj vanrednoj sjednici, održanoj u Sarajevu, Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostaviti "zeleni" prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Savjet ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Savjet ministara usvojio je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva BiH i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja virusa korona koju je predložio Tegeltija.

U saopštenju se naglašava da Savjet ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Kovida-19 i te aktivnosti će biti nastavljene.

- U Informaciji, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH, navedene su sve aktivnosti i odluke koje je Savjet ministara donio u periodu od 17. marta do do danas na suzbijanju širenja virusa, te naglašeno da su zaključci Predsjedništva BiH realizovani, a uspostavljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama - saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet ministara i prije zaključka Predsjedništva BiH 5. marta održao drugu vanrednu sjednicu na kojoj je primio na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u BiH u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim virusom korona.

Takođe, Savjet ministara je na četvrtoj vanrednoj sjednici održanoj 15. marta donio Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, a 14. marta u Doboju je održan sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera FBiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta.

Tada je dogovoreno i da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Savjetu ministara da savladaju ove poteškoće.

Savjet ministara je usvojio Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja korona virusa sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici Oružanih saga radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Savjeta ministara za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih

kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje korona virusa.

Savjet ministara donio je zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Savjeta ministara mogu održavati putem video konferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da se sjednice mogu održati putem video konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana