Savić: Najrealnija “Istočna interkonekcija” na “Turski tok” iz Rusije

Srna
Savić: Najrealnija “Istočna interkonekcija” na “Turski tok” iz Rusije

BANjALUKA - Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Zoran Savić smatra da je za Republiku Srpsku i BiH trenutno najrealnija “Istočna interkonekcija” na gasovod iz Rusije “Turski tok” koji dolazi preko Srbije i u ekonomskom smislu je najisplativiji.

“Sve ovo bi trebalo da unaprijedi razvoj i dovede nove investicije u Republici Srpskoj i BiH”, istakao je Savić na početku rada naučno-stručne konferencije u Banjaluci sa međunarodnim učešćem “Istočna ili Južna interkonekcija - politika ili ekonomija?”.

On je podsjetio da je u pitanju snabdjevač gasa sa kojim Republika Srpska i BiH rade više od 40 godina u kontinuitetu, te da je “Turski tok” gasovoda trenutno jedini operativni sistem.

Savjetnik generalnog direktora “Srbija gasa” Miloš Stevanović je podsjetio da će “Istočna interkonekcija” biti građena iz pravca Bijeljine prema Banjaluci i Novom Gradu, ističući da “Srbija gas” vrlo aktivno radi na završetku projekta gasifikacije grada Bijeljina i da će u skorije vrijeme građanima i privredi biti data mogućnost da koriste taj gas.

Stevanović je ukazao na činjenicu da je ruski gas trenutno najisplativiji i najbolje riješenje kada je u pitanju kompletan Balkan.

“Mi podržavamo diverzifikaciju snabdjevanja gasom, ali u ovom trenutku žIstočna interkonekcijaž predstavlja najbolje riješenje”, istakao je Stevanović na naučnom skupu.

Direktor “BH gasa Sarajevo” Jasmin Salkić smatra da je za BiH prihvatljiva “Južna interkonekcija” na gasovod koja predstavlja sigurnost snabdijevanja, ispunjavanje svih uslova koje zahtjeva energetska zajednica, više ulaza i izlaza, te otvoreno tržište.

“Mislim da bi trebalo da budu izgledni svi pravci gasovoda koji mogu da se naprave u BiH, jer ćemo omogućiti da se otvori tržište i sigurnost snabdijevanja gasom za industriju i građane”, smatra Salkić.

Centar za lobiranje iz Banjaluke je organizator naučno-stručne konferencije u Banjaluci sa međunarodnim učešćem “Istočna ili Južna interkonekcija - politika ili ekonomija?”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana