Savčić sumnja da će revidirana strategija dati rezultate

Srna
Savčić sumnja da će revidirana strategija dati rezultate

BANjALUKA- Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je Srni da sumnja da će usvajanjem Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina doći do bitnih pomaka i zadovoljenja pravde, jer je u pravosuđu BiH ostao isti sastav tužilaca i sudija koji rade na tim predmetima.

Savčić je napomenuo da je veliki broj boraca Vojske Republike Srpske (VRS) pred pravosuđem BiH optužen za navodno počinjene ratne zločine i da BORS ne brani počinioce ratnih zločina, već ljude koji potpuno nevini prolaze kroz pravnu i psiho-fizičku torturu pred pravosuđem u BiH.

- Nije logično da toliko Srba bude optuženo za navodno etničko čišćenje ili nasilan progon nesrpskog stanovništva iz nekih gradova, a da niko od Bošnjaka i Hrvata ne bude optužen za isto krivično djelo uz postojanje brojnih dokaza - istakao je Savčić.

Savčić kaže da su najbolji primjer za to Sarajevo i svi veći gradovi koji su bili pod kontrolom takozvane Armije BiH i HVO-a, a danas se nalaze u FBiH.

On je rekao da usvajanje Revidirane strategije znači i ubrzanje procesa traženja, ekshumacija i identifikacija nestalih Srba u BiH, ali da je vrlo upitno da li će se to u praksi i desiti.

- BORS odavno ovaj proces ne smatra traženjem nestalih, već traženje sakrivenih Srba. Očigledno je da se tim procesom manipuliše i da se preduzima niz radnji da se prikriju srpske žrtve rata u BiH - zaključio je Savčić.

Savjet ministara je 24. septembra na vanrednoj sjednici usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja predviđa da najsloženiji predmeti budu procesuirani pred Sudom BiH, a manje složeni pred entitetskim ili pravosuđem Brčko distrikta.

BiH je 2008. godine usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

On je istakao, da se, kada je riječ o optužbama za ratne zločine, sada protiv Srba vodi rat drugim sredstvima, da se Srbi pokušavaju proglasiti odgovornim za sve što se dešavalo na ovim prostorima, te da se ovome mora stati na put.

Savčić je u Bileći rekao da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pozabavi optužbama za ratne zločine protiv Srba i upitao šta rade Srbi koji su zaposleni u tužilaštvima BiH.

On je dodao da nikada nije branio one koji su stvarno počinili zločine, ali da je krajnje vrijeme da se pronađe odgovor i ozbiljno pozabavi time što Srbe osuđuju samo zato što su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

- Ovo je planetarna nepravda. Nije u funkciji odbrane zločina, nego u funkciji odbrane nevinih ljudi i utvrđivanja istine. Bez utvrđene istine nema pomirenja, a bez pomirenja nema budućnosti BiH, sviđalo se to nekome ili ne - poručio je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana