Savčić osporavao navode Tužilaštva

Agencije
Savčić osporavao navode Tužilaštva

Hag - Bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske, a od 2009. istražilac tima odbrane Radovana Karadžića, general Milomir Savčić, osporavao je danas pred Haškim tribunalom tvrdnje Tužilaštva da je razlog sa sklanjanje zarobljenika iz Srebrenice 1995. godine bila namjera da oni budu pogubljeni.

Tužilac Džulijen Nikols tvrdio je da su zarobljeni Bošnjaci, koji su bili držani na fudbalskom igralištu u Novom Kasabi, sklonjenji i skladište u Kravici i u školi u Bratuncu zbog namjere da budu sakriveni i pogubljeni i da je zbog toga tražena zabrana njihovog fotografisanja sa zemlje i iz vazduha.

Savčić je istakao da Glavni štab i Vojska Republike Srpske "nisu imali sredstva kojima bi mogli da spriječe fotografisanje iz vazduha" i da je majoru Zoranu Maliniću, koji je bio zadužen za zarobljenike u Novoj Kasabi, naređeno "da ih skloni radi obezbjeđenjivanja".

"To je bila mjera da se oni obezbijede sa što manje snaga, a ne prikrivena namjera", rekao je Savčić. On je dodao da je "više puta lično bio meta bespilotnih letjelica" i da, "da je imao sredstva da ih neutrališe, ne bi oklijevao nijednog trenutka".

U tužiočevom unakrsnom ispitivanju pokrenuto je pitanje zbog čega general Milenko Živanović, koga je u julu 1995. na mjestu komandanta Drinskog korupsa Vojske Republike Srpske zamijenio general Radislav Krstić, odbija da dobrovoljno svjedoči u dokaznom postupku Karadžićeve odbrane.

Savčić je rekao da mu je Živanović u razgovoru u Srbiji saopštio da mu je "glava ucijenjenja, da je dobio prijetnje iz BiH i da mu je ekstremistička grupa iz Beča zaprijetila smrću ukoliko bude svjedočio u Hagu". Savčić, međutim, tvrdi da je Živanoviću "rečeno da ne svjedoči" i da je "instruisan da ne svjedoči".

Na tužiočevo pitanje da li je Živanović rekao kako zna ko je u Beču ucijenio njegovu glavu, Savčić je odgovorio da on "nije insistirao na takvom odgovoru".

"Ako ne postoji stvarni razlog da čovjek ne svjedoči, mora da postoji drugi, imaginarni. Zato sam predložio da se on pojavi kao svjedok", rekao je Savčić.

Novi svjedok odbrane je nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Franc Kos koji je pred Sudom BiH osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Branjevu 16. jula 1995. godine.

Prema sažetku izjave svjedoka, koji je u sudnici pročitao Karadžić, Kos, koji je slovenački državljanin, učestvovao je sa Desetim diverzantskim odredom u događajima u Srebrenici u tri navrata - 11. jula su ušli u Srebrenicu i pomogli u obezbjeđenju mesta, 13. jula su otišli u skladište u Kravici, gdje su ranije ubijeni muslimanski zarobljenici, a 16. jula su otišli na ekonomiju Branjevo.

Kosovo svjedočenje nastavlja se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana