Šatori ostaju sklopljeni, po rezultat od vrata do vrata

Darko Momić
Šatori ostaju sklopljeni, po rezultat od vrata do vrata

BANjALUKA - Prema kalendaru izbornih aktivnosti, predizborna kampanja zvanično bi trebalo da počne 15. oktobra, a većina učesnika izbornog procesa svjesna je da će ona izgledati potpuno drugačije u odnosu na dosadašnje, ukoliko se epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona ne poboljša i zabrana javnog okupljanja ostane na snazi.

Novi predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar poručio je za “Glas Srpske” da će “CIK pratiti aktivnosti političkih subjekata i vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija”.

- To će sigurno biti novo iskustvo, ali ćemo pratiti sve, bez obzira na koji način bude tekla kampanja i reagovati ako se utvrde povrede - rekao je Bakalar.

Naš sagovornik koji se bavi političkim marketingom kaže da gledano iz sadašnjeg ugla vjerovatno nećemo gledati tradicionalne predizborne mitinge, ali da se do polovine oktobra mnogo toga može promijeniti.

- Zato je nezahvalno tvrditi da će biti ovako ili onako, ali logičan zaključak je da tradicionalnih skupova i šatora neće biti ukoliko svakodnevno budemo imali po 40-50 zaraženih virusom korona - kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

On ističe da će se kampanja sigurno preseliti na društvene mreže, ali smatra da stranke neće imati previše koristi od te vrste kampanje.

- Društvene mreže su nepouzdano mjerilo za davanje ocjena o tome koliku podršku ima koja partija, niti kampanja preko društvenih mreža može dati rezultat. Stranke koje budu imale najširu mrežu svojih aktivista koji će ići od vrata do vrata i vrbovati birače, mogu da računaju na rezultat - smatra naš sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, koji kaže da će, ako ostane ovakva epidemiološka situacija, predizborna kampanja morati da se prilagodi uslovima u kojima ćemo svi živjeti.

- Kampanja će sigurno ići u pravcu razgovora sa manjim brojem ljudi, odnosno u pravcu onoga što se zove od vrata do vrata. To je obavljanje razgovora sa manjim grupama aktivista i simpatizera koji onda dalje sprovode stranačku politiku i vode kampanje - kaže Žunić.

On dodaje da će partije koje imaju razrađen sistem i razvijene mjesne odbore i aktiviste biti u prednosti.

- SNSD ima jako dobro razvijen sistem i nećemo imati problem da priđemo ljudima. Velikim mitinzima ili završnim skupovima političke partije samo potvrđuju svoju snagu i to nije nešto što opredjeljuje birače, a ukoliko ostane ovakva epidemiološka situacija, gotovo sigurno je da neće biti velikih mitinga - kaže Žunić.

On dodaje i da će jedan dio kampanje sigurno biti usmjeren na društvene mreže.

- Svjesni smo da se tim putem ne vrši pretjerano veliki uticaj na birače, ali smo svjesni i da se taj uticaj iz godine u godinu povećava, tako da će dio kampanje sigurno biti usmjeren u tom pravcu. To jeste jedan, ali nikako osnovni razlog zbog koga je za šefa našeg izbornog štaba imenovan Srđan Rajčević. On je budućnost SNSD-a i zahvaljujući njemu se već u planovima kako kampanja treba da se razvija vide nove stvari i nove ideje koje će SNSD-u omogućiti da dodatno razvije način prilaska svojim biračima, a to sigurno znači i veću podršku - kaže Žunić.

Izazov

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić kaže da će kampanja biti izazov za sve političke partije, a posebno za opoziciju.

- U periodu strogih zabrana vlast je okupirala medijski prostor i koristila ga za promociju i sigurno će to raditi i ukoliko ostane ovakva epidemiološka situacija. Nama ostaju društvene mreže i razgovori sa građanima u mjeri u kojoj je to dozvoljeno. Siguran sam da bi, ukoliko bismo mi održali bilo kakav stranački skup kojem bi prisustvovao makar samo jedan čovjek više nego što je dozvoljeno, vlast iskoristila da nas optuži da se ponašamo neodgovorno i da širimo virus korona - kaže Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana