Satler: Napredak BiH ka EU treba postići ove godine

Anadolija
Satler: Napredak BiH ka EU treba postići ove godine

BANjALUKA - Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler naglasio je da uprkos ogromnim izazovima uzrokovanim pandemijom napredak BiH prema EU nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

- Dalji napredak se može i treba postići tokom 2021. godine. Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbi protiv diskriminacije, pravovremeno i efikasno sprovođenje sudskih odluka i korake koji će obezbijediti to  da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana. Nijedna od ovih promjena nije jednostavna, ali nije ni nemoguća. Sve su za dobrobit građana BiH - istakao je Satler.

Prema njegovim riječima ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj.

Čestitao je svim građanima BiH Dan Evrope, 9. maj.

- Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju - dodao je specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih 12 mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

- Naravno, na ovaj Dan Evrope se nadamo da ćemo u narednim mjesecima pobijediti kovid-19. Uprkos svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija, ona je i podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti - naveo je Satler.

Dodao je da građani BiH sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

-EU je usmjerila svoje političke i ekonomske resurse kako bi obezbijedila snažan i održiv opravak.  Dio ambicioznog makroekonomskog programa EU je Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi evra. U BiH se već sprovodi značajan program pomoći EU, kroz nabavku medicinske opreme, te za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi - rekao je Satler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana