Sastanak u Berlinu temelj za širenje Evrope

Agencije
Sastanak u Berlinu temelj za širenje Evrope

Beč - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je da zvanični Beč smatra konferenciju o zapadnom Balkanu, koja se sutra održava u Berlinu, za kamen temeljac daljeg proširenja Evropske unije na taj region.

On je naglasio da bez zapadnog Balkana evropski mirovni projekat, kao i EU, neće biti potpuni.

- Zapadni Balkan je bio i ostaje težište spoljne politike Austrije. Zbog akutnih kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku sam veoma zahvalan njemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju u Berlinu -  rekao je Kurc. On je najavio da Austrija, koja će biti domaćin ovog skupa iduće godine, namjerava u Beču da nastavi put približavanja zapadnog Balkana EU i pruži dodatne impulse tom procesu.

Ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović rekao je da će na konferenciju u Berlinu prisustvovati ne samo države zapadnog Balkana već i države članice EU.

- Na konferenciji će učestvovati premijeri država, ministri spoljnih poslova i ministri za ekonomiju, i to BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske. Očekuje se da će iduća konferencija biti u Beču, a nakon toga u Parizu jer je cilj službenog Berlina da se nastavi s ovom vrstom konferencija i susreta - rekao je Dilberović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana