Sastanak šefova diplomatije zemalja NATO: Dogovorena veća podrška partnerima, uključujući BiH

Srna
Sastanak šefova diplomatije zemalja NATO: Dogovorena veća podrška partnerima, uključujući BiH

BRISEL - Ministri spoljnih poslova članica NATO-a saglasili su se tokom dvodnevnog sastanka u Briselu da povećaju podršku partnerima, uključujući BiH, saopšteno je iz Alijanse.

U saopštenju se navodi da je dvodnevni sastanak u Bukureštu danas završen sastancima usredsređenim na dugoročne izazove koje predstavlja Kina, kao i podršku BiH, Moldaviji i Gruziji.

Iz Alijanse ističu da su se "ministri spoljnih poslova BiH, Gruzije i Moldavije" pridružili finalnoj sjednici ministara.

Ministri NATO-a saglasili su se da pojačaju podršku BiH, Moldaviji i Gruziji, uključujući u izgradnji kapaciteta, sprovođenju reformi i obuci radi jačanja bezbjednosnih i odbrambenih institucija.

U saopštenju se navodi da će Alijansa pojačati podršku pomenutim partnerima usljed onoga što su iz NATO-a ocijenili kao "ruski pritisak".

Ministri su se juče sastali sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom kako bi se pozabavili najhitnijim potrebama Ukrajine, kao i dugoročnom podrškom Alijanse Kijevu. Saveznici su obećali dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući gorivo i generatore.

Svim sastancima prisustvovali su predstavnici Finske i Švedske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana