Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH: Obaranje zakona neće uticati na deminiranje

Darko Momić
Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH: Obaranje zakona neće uticati na deminiranje

Izmjene i dopune Zakona o deminiranju koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH definitivno oborila na posljednjoj sjednici bile su usaglašene sa entitetskim vlastima, ali nije bilo političke volje za njegovo usvajanje, kaže direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAK) Saša Obradović.

On dodaje da su predložene izmjene i dopune zakona u suštini predstavljale tehničke izmjene, ističući da proces deminiranja neće biti zaustavljen zbog povlačenja tog zakona iz procedure.

- Taj zakon se četiri godine provlačio po parlamentu. Moj stav je da treba da se ide u izradu novog zakona koji će jasno definisati nadležnosti svih nivoa vlasti kada je riječ o poslovima deminiranja - kaže Obradović za “Glas”.

GLAS: Zašto se zakon toliko provlačio kroz parlament?

OBRADOVIĆ: Zato što nije bilo političke volje za njegovo usvajanje.

GLAS: Zašto nije bilo ako je, kako kažete, riječ o tehničkim, a ne suštinskim izmjenama zakona?

OBRADOVIĆ: Nemam nikakvo objašnjenje, osim da politika jednostavno nije dozvoljavala da se zakon usvoji. Pa imenovanje članova Komisije za deminiranje je stajalo osam mjeseci zbog čega zamalo nije doveden u pitanje kompletan proces deminiranja u BiH.

GLAS: Imenovanje članova Komisije za deminiranje je kočio novi parlamentarni saziv, odnosno Savjet ministara, ali zašto prošli saziv nije usvojio izmjene i dopune zakona?

OBRADOVIĆ: Zaista ne znam, pogotovo što je bilo riječ o čisto tehničkim izmjenama zakona sa ciljem da se u tom tehničkom dijelu neke stvari učine efikasnijim.

GLAS: Ko treba da radi novi zakon?

OBRADOVIĆ: Formalni predlagač je Ministarstvo civilnih poslova BiH. U suštini, BHMAK, Komisija za deminiranje i entitetske Uprave civilne zaštite formirale su radnu grupu koja je predložila usaglašene izmjene i dopune zakona. Trebalo bi da ide ponovo tako, osim ako neko ne želi da ide na razvaljivanje svega.

GLAS: Znači, formiranje nove radne grupe i tako dalje...

OBRADOVIĆ: Tako je, formiranje nove radne grupe, novo usaglašavanje i sve ispočetka. Možda su se mogle usvojiti i ove izmjene i dopune, pa onda dati nalog i ući u proceduru usvajanja novog zakona, ali tako je kako je.

GLAS: Da li će ovo odbacivanje zakona uticati na proces deminiranja?

OBRADOVIĆ: Neće, jer mi imamo važeći zakon, ali ovim odbačenim izmjenama i dopunama je trebalo preciznije definisati neke stvari, poput kapaciteta, nivoa nadležnosti itd.

Akreditovanje

GLAS: Zbog zastoja u imenovanju članova Komisije za deminiranje bilo je dovedeno u pitanje akreditovanje deminerskih organizacija. Da li je taj proces otkočen.

OBRADOVIĆ: Otkočeno je sve, akreditovanje je završeno, tenderi se raspisuju, ali pitanje je koliko će biti novca, jer je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona sve usporila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana