Šarović se ogradio od Vukanovića

Željka Domazet
Šarović se ogradio od Vukanovića

SARAJEVO - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je juče da ova stranka u svom programu i politici ima jasno određenje u vezi sa pitanjem Srpske pravoslavne crkve i njenih velikodostojnika i da se svaki član ove stranke toga treba pridržavati.

Na pitanje kako komentariše uvrede koje su članovi ove stranke Dragan Mektić i Nebojša Vukanović uputili na račun Njegove svetosti patrijarha Irineja, Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da se sa takvim stavovima apsolutno ne slaže. On je izjavio da za komentar Mektića nije čuo, a da Vukanović nije član SDS-a.

- Vukanović ima svoju posebnu političku organizaciju, ali jeste sa nama u koaliciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ipak, ja se sa njegovim stavovima u vezi sa ovim pitanjem apsolutno ne slažem. SDS ima drugačiji stav i odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenim velikodostojnicama i patrijarhu Irineju - naglasio je Šarović.

On je poručio da ne bi mogao stati iza takvih uvreda i da to nije dio politike SDS-a.

Vukanović je u tekstu pod naslovom “Raskolnik i Juda srpski u mantiji” iznio niz uvreda na račun patrijarha Irineja, dok je Mektić na svom tviter nalogu napisao da je srpski patrijarh “nula”

Vukanovićeve i Mektićeve istupe osudili su i drugi članovi SDS-a. Član Glavnog odbora Milovan Bjelica smatra da su uvrede pojedinih zvaničnika ove stranke na račun patrijarha Irineja, a potom i na njega odraz nedostatka političke kulture i obrazovanja. Dragan Mektić, s druge strane za Bjelicu rekao da je “najveća bruka SDS-a”.

- Mektić bi trebalo da kaže koliko je novca dobio od jednog privrednika iz Beograda 2014. godine na ime podrške SDS-u i za šta ga je potrošio. Nakon što je ponovo tražio novac, Predsjedništvo SDS-a ga je prošle godine smijenilo sa mjesta šefa Izbornog štaba stranke za opšte izbore - istakao je Bjelica.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je juče da se ograđuje od izjava stranačkog kolege Dragana Mektića i poslanika ove stranke Nebojše Vukanovića.

- Podanik sam moje crkve i naroda, poštujem hijerarhiju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ovo je za mene svetinja - kaže Stanić.

On je naveo da je SPC svetinja za SDS.

Mazalica: Izgubiće još 50.000 glasova

 

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da uvredljive izjave kadrova SDS-a Dragana Mektića i Nebojše Vukanovića o Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju pokazuju da toj stranci ništa nije sveto.

Mazalica je rekao da se to dešava prema principu “ko srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uruči neko priznanje, odmah ne valja, pa bio on i patrijarh”.

- Do sada su uvredama častili vladiku Grigorija, Emira Kusturicu, Vladimira Putina i takvo ponašanje vodi SDS ka tome da do sljedećih opštih izbora izgubi još 50.000 glasova, koliko su izgubili na prošlim - rekao je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana