Šarović: SDS podržava vraćanje nadležnosti na Srpsku, ali nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama

Srna, Agencije
Šarović: SDS podržava vraćanje nadležnosti na Srpsku, ali nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama

SARAJEVO - Srpska demokratska stranka (SDS) podržaće vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik stranke Mirko Šarović.

-Ukoliko posebna sjednica Narodne skupštine Srpske bude zakazana, SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradiće svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za Republiku Srpsku od velikog značaja - izjavio je Šarović nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Srpske.

-S druge strane, mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD-a i vladajuće garniture – rekao je Šarović.

Upozorio je da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i dovođenja u pitanje mira i stabilnosti društva.

– To će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovakvom inicijativom budu išli na sjednicu Narodne skupštine ili ovako velika pitanja budu pokušavali riješiti na neki drugi način – kazao je Šarović.

Kazao je da SDS smatra da je „politika SNSD i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju“.

Istakao je da je „atmosfera najgora od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas“.

-Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni – istakao je Šarović.

Komentarišući najave nekih tužilaca da bude formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šarović je rekao da su inicijative o vraćanju nadležnosti potpuno legitimne i da je legitimno da neko iz Srpske pokrene inicijativu da se te nadležnosti vrate.

-Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara - dodao je Šarović i naglasio da bi koalicioni partneri trebalo da se dogovore o vraćanju nadležnosti i da će SDS glasati za njihovo vraćanje jer je taj stav ustavan i zakonit.

Šarović je rekao i da je stav SDS-a da opozicija na vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora ima zajedničkog kandidata i da će narednih dana inicirati sastanak sa liderima opozicionih stranaka da bi pokrenuli aktivnosti za te izbore.

Šarović je istakao da najstrože treba sankcionisati svaki poziv na rat bez obzira od koga dolazio.
-Treba da bude sankcionisan pa ma ko bio, bez obzira da li je riječ o nekome iz Frankfurta ili bilo kog drugog mjesta. Nije bitno ime i da li je iz ovog ili onog naroda, treba da bude sankcionisan - rekao je Šarović osvrćući se na objave konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića koji je putem „Tvitera“ pozivao na rat i džihad.

Šarović je dodao da su jedan ljudski život i sloboda svakog čovjeka najznačajniji i da ništa nije vrijedno kao sloboda i mir.

On je ocijenio da je atmosfera i situacija u BiH vrlo loša.

-Mir i stabilnost ove zemlje su najvažniji - poručio je Šarović.

-Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber“ - napisao je Atović na „Tviteru“, pa kasnije ugasio nalog.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana