Šarović i Borenović: Cilj Rezolucije osuda ustaškog pokreta i mise za Blajburg

Srna
Šarović i Borenović: Cilj Rezolucije osuda ustaškog pokreta i mise za Blajburg

BANjALUKA - Predsjednik SDS- Mirko Šarović tvrdi da se Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta nije želio oslikati karakter Drugog svjetskog rata, te da je suština ovog dokumenta da se govori o održavanju "blajburške mise" u Sarajevu.

- Suština Rezolucije je bila da se osudi ustaški pokret, predaja jasenovačke građe i održavanje "blajburške mise" u Sarajevu. To niko od vas vladajuće većine neće da kaže - rekao je Šarović.
On je u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH istakao da SDS podržava tu rezoluciju i da su amandman na jasenovačku građu uložili SDS-a i PDP-a.
- To je suština cijele priče. Ne znam zašto ovakav način prikazivanja Rezolucije. Ovakvih rezolucija i deklaracija o karakteru rata i osudi ustaškog pokreta unazad 30 godina u BiH bilo je namjanje stotinu - rekao je Šarović.
On je u Narodnoj skupštini pročitao pismo Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosnakog Hrizostoma koje je uputio vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, "konkretan akt u zajedničkim isntitucijama kojim se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu, ali i ustaških zločina.
- Ovim dokumentom se osuđuje ustaški režim i zločini u Drugom svjetskom ratu, ali i uplitanje Hrvatskog sabora u organizaciju "blajburške mise" - tvrdi Borenović.

U obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, Borenović je ocijenio da institucije Hrvatske zaslužuju legalističku osudu "blajburške mise".
- Ovo su učinile sve antifašističke zemlje. Nažalost, neki ovdje u vladajućoj većini kalkulišu i protiv su ovakve osude. Predstavički dom parlamenta BiH je pokazao snagu da osudi misu i sramno veličanje blajburških žrtava - mišljenja je Borenović.

On je mišljenja da većina iz vladajuće većine podržava ovu rezoluciju, ali zbog, kako kaže, odnosa s HDZ-om nisu je mogli podržati.
Borenović je naveo da se u BiH prvi put na zajedničkom nivou smoglo snage da se kaže da se žrtve ustaškog režima moraju poštovati, da se osuđuje predaja jasenovačke građe i održavanje "blajburške mise".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana