Šarović: Cilj je očuvanje Srpske

Srna
Šarović: Cilj je očuvanje Srpske

BANjALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Banjaluci da su osnovni principi ove stranke potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavina prava i borba protiv korupcije, s ciljem da Republika Srpska bude sačuvana.

Šarović je u pauzi sjednice Predsjedništva stranke rekao da bi ti principi trebalo da se nađu u dokumentu, oko kojeg treba da se okupe opozicione stranke, kao i svi oni koji žele promjene.

"Usaglašavamo stavove koji nas okupljaju. Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do konačnog dokumenta", rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, stvoreni su i uslovi da početkom jula bude održana i sjednica Glavnog odbora stranke, te da će najvjerovatnije biti održana u Banjaluci.

Govoreći o jučerašnjoj posjeti najviših funkcionera Srpske Bijeljini, Šarović je naglasio da SDS podržava stavove gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

"Želimo ravnopravne partnerske odnose i jednak odnos vlasti prema svim lokalnim zajednicama, bez obzira iz koje stranke su gradonačelnik, načelnik i skupštinska većina", rekao je Šarović.

Kada je riječ o ulasku BiH u NATO, Šarović je naveo da SDS smatra da je najbolje rješenje za BiH i Republiku Srpsku vojna neutralnost, te da vjeruje da je to i interes većine građana u Srpskoj.

Komentarišući to što je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, "genocidu u Srebrenici", Šarović je rekao da je takvo ponašanje neprihvatljivo, te da vladavina prava treba da važi za svakoga.

"Sve što je u nadležnosti Predsjedništva, a neko - bilo ko da to bio - uradi mimo odluke Predsjedništva BiH, potpuno je neprihvatljivo. Uostalom, predsjedavajući Predsjedništva BiH bi onda imao isto pravo da se mimo stavova druga dva člana Predsjedništva obrati bilo kome i iznese svoje viđenje situacije u BiH, a znate kako bi to bilo dočekano", rekao je Šarović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana