Sarajevo ruši sve energetske projekte u Srpskoj

Veljko Zeljković
Sarajevo ruši sve energetske projekte u Srpskoj

TREBINjE - Tvrdnje da će nakon izgradnje hidroelektrane “Dabar”, jug Hercegovine navodno biti pretvoren u pustinju, zlonamjerne su i naučno neosnovane, i imaju cilj da zaustave i obesmisle svaki strateški projekat u Srpskoj koji bi joj omogućio dalji ekonomski napredak i energetsku stabilnost.

Istakli su ovo sagovornici “Glasa Srpske”, navodeći kako se ovaj projekat ponovo pokušava osporiti i usporiti iako Sud BiH prije nekoliko godina nije mogao naći nijednu zamjerku i neregularnost kada je u pitanju izdata ekološka dozvola za gradnju ovog strateškog energetskog objekta.

Prema riječima direktora HE “Dabar”, Slaviše Stajića, tvrdnje kako će gradnja ovog objekta dovesti do negativnog uticaja na sliv rijeke Neretve jednostavno ne stoje, a što je uostalom potvrđeno i sudskom odlukom.   

- Stalno se zaboravlja kako ovo nije samo energetski projekat. Sistem “Gornji horizonti”, a kojeg čini i HE  “Dabar”, trebalo bi da obezbijedi i normalno snabdijevanje vodom hercegovačkih opština koje se nalaze na prostoru Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, ali i da umanji posljedice poplava u tom kraju, a kroz sistem prevođenja voda. Znači nema govora da bi on mogao dio Hercegovine pretvoriti u nekakvu pustinju, a što su potvrdile i sve studije uticaja na životnu sredinu - poručio je Stajić, navodeći kako je gradnja HE “Dabar” kruna strateškog projekta osmišljenog još davne 1954. godine, a kako bi se upravo riješilo pitanje normalnog vodosnabdijevanja ovog kraja.    

Kako je pojasnio, prema tehničkom rješenju, HE “Dabar”ima obavezu da ostavi na početku sušnog perioda oko 30 miliona kubnih metara vode u akumulaciji Nevesinje, a kako bi se upravo spriječilo da nivo vode u rijeci Bunici padne ispod utvrđenog minimuma. 

- Političari i ekolozi iz FBiH preko svega toga svjesno prelaze, a što pokazuje u kakvom društvu mi to danas živimo. Osporava se sve ono što bi trebalo da predstavlja napredak cijelog društva, jednog entiteta, jedne države. Trudimo se da nešto izgradimo, od “Buk Bijele”, “Dabra”, solarnih elektrana, a sve to nailazi na otpor, ničim izazvano. Tim istima, usta su puna zelene energije, a protive se objektima koji bi nam to trebalo omogućiti. To je apsurd - naglasio je Stajić.

Slično mišljenje dijeli i poslanik u NSRS i izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću “HET”, Ilija Tamindžija, navodeći kako bi neki iz FBiH ponovo ovu temu da stave na sto i da Srpskoj ukradu novih nekoliko godina.

- Očigledno je da mnoge u FBiH žulja svaki uspjeh Srpske. Ova najnovija osporavanja me podsjećaju na manire SDA i njihove politike čiji zvaničnici, takođe, u svim velikim projektima u Srpskoj vide nešto loše - rekao je Tamindžija, poručujući kako će Srpska, s obzirom da se radi o neutemeljenim optužbama, u narednom periodu realizovati projekat gradnje HE “Dabar”.

Sasvim suprotan stav ima predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, koji je juče u Mostaru izjavio kako navodno ima podršku Hrvatske da se zaustavi ovaj projekat. On je istakao da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da to pokušaju jer bi u suprotnom, kako je naveo, u potpunosti bio izmijenjen ekološki sistem u Hercegovini.

Nakon što je iz FBiH osporena gradnja HE “Buk Bijela”, sada se isto pokušava i sa HE “Dabar”, ali i eventualnom gradnjom objekta “Dubrovnik 2”, te hidroelektranom “Ulog” u gornjem toku rijeke Neretve.

Ugovor s Kinezima

Vlada Srpske je posljednjeg dana 2021. godine potpisala ugovor s Kinezima o finansiranju i izgradnji hidroelektrane “Dabar”, koji je vrijedan 190 miliona američkih dolara. Hidroelektranu će, prema ovom dogovoru, graditi kineska kompanija “Čajna enerdži grup”, a kreditiraće je kineska državna banka Eskim, na osnovu garancija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana