Samo Mićić i Radojičić osigurali kandidaturu

Darko Momić
Samo Mićić i Radojičić osigurali kandidaturu

BANjALUKA - Uprkos osporavanju legitimiteta Centralne izborne komisije BiH političke partije sprovode redovne aktivnosti i pripreme za lokalne izbore, koji su zakazani za 15. novembar.

Unutar vladajuće koalicije u Srpskoj već se prave kombinacije i špekuliše o tome koja stranka će ponuditi zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike, a u ovom trenutku sigurno se zna samo da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ponovo biti zajednički kandidat svih vladajućih stranaka na nivou RS za tu funkciju.

Kada je riječ o ostalim većim sredinama, naš izvor odlično upućen u međustranačka dešavanja kaže da će posebno interesantno biti u Prijedoru, gdje će SNSD i DNS teško pronaći zajednički jezik, kao i u Doboju, gdje će socijalisti gotovo sigurno imati svog kandidata, zato što aktuelnom gradonačelniku Borisu Jeriniću ne mogu da oproste “ružnu prošlost”, jer su mu godinama bili opozicija dok je Jerinić bio jedna od perjanica SDS-a.

- Ipak, isključena je mogućnost da socijalisti u Doboju naprave koalicioni sporazum po kojem bi njihovog kandidata podržao SDS, odnosno ostaci te partije u Doboju, koja je bačena na koljena nakon što je gotovo kompletan odbor na čelu sa dugogodišnjim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem prešao u SNSD - tvrdi naš sagovornik.

Što se tiče ostalih regionalnih centara, on kaže da će aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić vjerovatno ponovo biti kandidat SNSD-a za tu funkciju i da će dobiti podršku ostalih stranaka vladajuće koalicije.

- Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić za sada je najozbiljniji kandidat za gradonačelnik Istočnog Sarajeva, koji prvi puta treba da bude biran direktno. Ne zna se ko će mu biti protivkandidat, a u opciji su šef istočnosarajevskog SDS-a Darko Babalj i njegov stranački kolega i aktuelni direktor RAK-a Predrag Kovač - tvrdi naš izvor.

Mićo Mićić će po svim prilikama dobiti podršku većine ostalih članica vladajuće koalicije, ali naš izvor ocjenjuje da će biti interesantno vidjeti kako će se ponašati šef bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković, koji je potpisao sporazum o saradnji sa SNSD-om, ali Predsjedništvo te stranke je sporazum stavilo van snage.

- Ono što je sigurno je da će u svim većim sredinama zajedničke kandidate predlagati SNSD, dok će kandidati njihovih koalicionih partnera dobiti podršku u nekim manjim lokalnim zajednicama. Šef teslićkog SP-a Dragutin Škrebić već je ozvaničio svoju kandidaturu za načelnika, ali sve su prilike da on time u stvari pokušava da isposluje da trenutni status v.d. direktora Inspektorata RS pretvori u puni četvorogodišnji mandat u zamjenu za odustajanje od kandidature i podršku kandidatu SNSD-a - smatra naš sagovornik.

Opozicija ima problem

Kada je riječ o opoziciji, naš izvor kaže da je ona praktično na koljenima, jer nema lokalne zajednice za koju se može reći da je zagarantovana pobjeda njihovog kandidata.

- Zamjenik predsjednika SDS-a i načelnik Lopara Rado Savić skoro da je jedini koji može da računa na podršku koalicionih partnera. Pored Lopara, opozicija realne šanse za pobjedu ima u Ugljeviku, Istočnoj Ilidži i Istočnom Starom Gradu te u Sokocu i donekle u Palama, gdje postoji sukob unutar SNSD-a, ali taj sukob će se sigurno prevazići do izbora - tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da će načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan vjerovatno ponovo biti kandidat PDP-a i SDS-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana