Sajić: Odbila sam uplatu novca za konzulate zbog sumnje u nezakonitosti

Srna, GS
Sajić: Odbila sam uplatu novca za konzulate zbog sumnje u nezakonitosti

BANjALUKA - Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je danas Srni da je za konzulate BiH u Novom Pazaru i u Rijeci mjesečno potrošeno više od 7.000 evra samo za zakup prostorija, a za deset mjeseci ukupni troškovi su viši od 100.000 evra, te da je odbila da učestvuje u uplati ovih sredstava zbog sumnje na nezakonitost.

-Na nalog iz Ministarstva inostranih poslova o uplati sredstava za generalne konzulate u Rijeci i u Novom Pazaru odgovorila sam da zbog sumnje u nezakonitost neću učestvovati u tim aktivnostima, jer je bilo upitno obezbjeđivanje sredstava u vrijeme privremenog finansiranja - rekla je Sajićeva.

Ona je podsjetila da BiH nije imala usvojen budžet za 2022. godinu, a Ministarstvo inostranih poslova u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije imalo sistematizovana radna mjesta za navedene konzulate.

Sajićeva je istakla da je rad Konzulata u Minhenu prošle godine bio predmet revizije, a posjetila ga je i inspekcija iz Ministarstva inostranih poslova.

-Sve je bilo pozitivno, na šta sam izuzetno ponosna, a reviziji i inspektorima sam dala sve podatke, te informisala ih o sumnjivom trošenju novca. Licemjerno je što se Ministarstvo kasnije pravdalo odlukom Predsjedništva BiH o otvaranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava - dodala je Sajićeva.

Ona je naglasila da je tačno da je Predsjedništvo BiH donijelo navedenu odluku, ali niko nije naložio nelegalne i protivzakonite aktivnosti.

-Licemjerno je što su kabinet bivšeg ministra inostranih poslova Bisere Turković, kao i ona, uzurpirali više puta nadležnost Ministarstva i Predsjedništva BiH kršeći Ustavom propisane nadležnosti i zakone - rekla je Sajićeva.

Ona je ponovila da je Turkovićeva radila samo u interesu svoje političke partije (SDA) i za lični interes.

-Moje kolege diplomate i ja smo često bili u prilici da ukazujemo na uzurpiranje nadležnosti, kršenje zakona, nediplomatsko ponašanje, samovolju i bahato trošenje budžetskih sredstava što je radila bivši ministar. Turkovićeva bi se dijaspore sjetila samo pred izbore. U Bavarskoj boravi više od 70.000 ljudi iz BiH, a od avgusta u konzulatu je upražnjeno mjesto konzula za konzularne poslove. Toliko o brizi za dijasporu - zaključila je Sajićeva.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je da konzulati u Rijeci i Novom Pazaru, kao i u Tirani, koštaju BiH oko 100.000 evra, a nemaju osoblje.

Konaković je istakao da je bivši ministar inostranih poslova Bisera Turković odluke o otvaranju konzulata donijela u periodu privremenog finansiranja, što će biti predmet buduće provjere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana