Sa dolaskom jeseni stižu i migranti

Marijana Miljić Bjelovuk
Sa dolaskom jeseni stižu i migranti

SARAJEVO - Sve više migranata pokušava da nezakonito uđe u BiH, o čemu svjedoči i podatak da je za samo dva dana otkriveno čak 275 osoba afroazijskog porijekla, a nadležni navode da oni nastoje da iskoriste lijepo vrijeme, prije zime, da bi se dokopali Evropske unije.

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa navodi da je ove godine u odnosu na prošlu mnogo više migranata koje su evidentirali kako nadležna služba i Granična policija, tako i prihvatni centri u BiH.

- Za osam mjeseci registrovano je 20.440 migranata koji su nezakonito ušli u BiH, a ono što je činjenica jeste to da se oni ne zadržavaju kod nas već im služimo samo kao tranzitna ruta na putu ka Evropskoj uniji, odnosno Hrvatskoj. Broj evidentiranih migranata ove godine za 20 odsto je veći nego u istom periodu lani - rekao je “Glasu Srpske” Laketa.

Naglasio je da je u četiri prihvatna centra u BiH trenutno smješteno oko 2.200 migranata, što je oko 50 odsto popunjenosti kapaciteta tih centara.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima i Granične policije za samo dva dana na području Zvornika i Velike Kladuše otkrili su 275 osoba afroazijskog porijekla u nezakonitom pokušaju prelaska granice.

- Oni koriste lijepo vrijeme kako bi došli do neke od zemalja Evropske unije, odnosno BiH koriste kao rutu da bi ušli u Hrvatsku. Neki od 275 migranata koji su otkriveni u nezakonitom prelasku granice u skladu sa sporazumom o readmisiji vraćeni su u zemlju iz koje su nezakonito ušli u BiH, dok je određeni broj njih smješten u privremene prihvatne centre - kazao je Laketa.

Najveći broj migranata koji nezakonito pokušavaju da uđu u BiH porijeklom je iz Avganistana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Indije, Sirije, Nepala i Palestine.

- Mi nastavljamo da postupamo prema operativnom planu koji smo sačinili zajedno sa Graničnom policijom. Na osnovu tog plana realizovane su određene aktivnosti na području Bijeljine, Zvornika, Velike Kladuše, Cazina i Bihaća koje su i rezultirale otkrivanjem velikog broja migranata koji nezakonito pokušavaju da uđu u BiH - poručio je Laketa.

Sa strane Hrvatske prethodnih dana poručili su da su nakon što su vratili određeni broj migranata u BiH, nakon pokušaja da uđu u njihovu zemlju, čuli pucnjavu na teritoriji BiH.

- Aktivnosti koje mi sprovodimo zajedno sa Graničnom policijom ne idu naruku migrantima i pojedinim organizovanim grupama jer teže prolaze granicu i ulaze u Hrvatsku. Pojedini su naoružani i onda kada naiđu na određenu prepreku upotrebljavaju silu i dolazi do određenih ekscesa i incidenata - poručio je Laketa.

I iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske poručili su da istražuju incident na granici Hrvatske i BiH, kod Slunja, gdje su se čuli pucnji nakon što su spriječili grupu od 30 migranata u nezakonitom prelasku granice.

Let iz Sarajeva

Iz Službe za poslove sa strancima BiH u petak su saopštili da su vratili u zemlju porijekla osam stranih državljana koji su nezakonito boravili u BiH.

- Povratak je realizovan komercijalnim letom sa aerodroma u Sarajevu, a prethodno su ta lica bila pod nadzorom Imigracionog centra - saopšteno je iz Službe sa poslove sa strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana