Ruski lijekovi stižu u BiH

Darko Momić
Ruski lijekovi stižu u BiH

BANjALUKA - Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak juče je otklonio sve nedoumice i u skladu sa ovlašćenjima i obavezama koje propisuje zakon odlučio da bude izdata dozvola za promet ruskih lijekova u BiH.

Zolak je poručio da je to učinio nakon što na jučerašnjoj sjednici Komisije za lijekove nije došlo do približavanja stavova članova komisije iz Republike Srpske i FBiH, ističući da je prilikom odlučivanja uzeo u obzir stavove obje strane, kao i ekspertsko mišljenje koje je nedvosmisleno pozitivno.

- Budući da je ovo pitanje ispolitizovano bez ikakvog osnova, jer se u pozadini nalazi borba za tržište, poručujem javnosti da može biti mirna, jer su lijekovi ušli u sistem i biće praćeni kako struka i zakoni u bilo kojoj zemlji nalažu - poručio je Zolak u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, to praćenje podrazumijeva redovne i vanredne laboratorijske kontrole kvaliteta, kao i praćenje eventualnih neželjenih dejstava.

- Ukoliko bi se nešto sumnjivo ili negativno pojavilo, Agencija će naložiti ukidanje dozvole bez odlaganja. To je ustaljena praksa koju niko i ništa ne može promijeniti. Takođe, želim da predočim da u BiH imamo oko 5.000 lijekova iz raznih zemalja širom svijeta koji se prate na gore navedeni način i da do sada nijedan od lijekova nije problematizovan zbog zemlje porijekla - ocijenio je Zolak.

On je naglasio da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva osnovana sa zadatkom da štiti interese stanovništva i da njeni stručni i iskusni zaposlenici nikada sebi ne bi dozvolili da zloupotrijebe dato povjerenje tako što bi učinili nešto što bi moglo da ugrozi bilo čije zdravlje.

- Ovo je važilo uvijek i važi pogotovo sada u doba pandemije virusa korona, zatvaranja granica Evropske unije i drugih zemalja iz kojih je u BiH uvoženo dosta lijekova i medicinskih sredstava, a bez kojih bismo mogli ostati ako se ne nađu alternativni izvori snabdijevanja - zaključio je Zolak.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i bivši član Komisije za lijekove Lazar Prodanović kaže da je uvjeren da je direktor Agencije odluku donio u potpunosti u skladu sa zakonom i utemeljenu na pozitivnom mišljenju eksperata.

- To pitanje je predugo ispolitizovano, a od toga nikakav interes nemaju građani u BiH. Nema sumnje da se iza višegodišnjih opstrukcija i odbijanja da se da saglasnost na uvoz lijekova kriju interesi farmaceutskih lobija - kaže Prodanović.

Turska

Lazar Prodanović kaže da u BiH ima značajan broj registrovanih lijekova koji nisu u sistemu Evropske farmaceutske agencije.

- Čak imamo lijekove iz pojedinih zemalja Evropske unije, poput jedne vrste insulina iz Poljske, koji su registrovani kod nas prije nego što su te zemlje pristupile EU, a koji kasnije nije registrovala Evropska farmaceutska agencija. Uostalom, u BiH imamo oko šest odsto registrovanih lijekova porijeklom iz Turske i nikada niko nije postavljao pitanje njihovog porijekla, kao što se pokušavao osporiti uvoz lijekova iz Rusije - kaže Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana