Rusija čvrsto protiv pristrasnosti u BiH

Željka Domazet
Rusija čvrsto protiv pristrasnosti u BiH

Sarajevo - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) poslije dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu izdao je kominike u kojem se apeluje na političke i institucionalne lidere BiH da okončaju formiranje parlamentarnih i izvršnih organa na svim nivoima bez daljeg odlaganja.

 

 

 

U kominikeu, koji nije podržala Ruska Federacija, lideri su pozvani da prestanu da opstruišu sprovođenje izbornih rezultata zbog uskih stranačkih interesa, te da što prije uspostave parlamentarne komisije, kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla početi da vrši svoju zakonodavnu funkciju.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je za “Glas Srpske” da nisu podržali kominike, jer je riječ o pristrasnom i jednosmjernom dokumentu.

- Nažalost, dokument je pristrastan i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i traženju kompromisa za unutrašnja pitanja. Ubijeđeni smo da je prioritetan zadatak završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Savjeta ministara BiH bez ikakvih vještačkih uslovljavanja - rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija kao garant Opšteg mirovnog sporazuma insistira na dosljednom poštovanju ustavnih temelja kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH koji nemaju alternativu.

- Smatramo da su neosnovani napadi na pravosudne organe BiH. Ovim institucijama treba da budu obezbijeđeni uslovi za nezavisan, profesionalan i efikasan rad kako bi mogle da ispunjavaju svoje obaveze bez ikakvog vanjskog uplitanja i pritiska - poručio je Ivancov.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kazao je da je na sjednici bilo riječi o činjenici da nakon šest mjeseci od posljednjeg zasjedanja PIK-a još uvijek nije formirana vlast na svim nivoima.

- Stranke koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH još nisu riješile svoje nesuglasice i imenovale nove vlasti. U nedostatku novih izvršnih vlasti na nivou BiH i FBiH, parlamenti na tim nivoima takođe nisu profunkcionisali, a kašnjenje u implementaciji izbornih rezultata sprečava sprovođenje neophodnih reformi - rekao je Incko.

On je kazao da vrijeme treba usmjeriti na nizak stepen povjerenja u pravosuđe.

- Nedavna zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu sprovođenja suštinskih reformi, a u VSTS-u moraju da rade najbolji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici. Što se tiče Milana Tegeltije, podsjećam da je krivični postupak još uvijek u toku i u njega se neću miješati - rekao je Incko.

Staklene sobe nema više

Na pitanje kako komentariše staklene ili gumene sobe o kojima je govorila potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić, u koje su dovođene sudije i tužioci od kojih se tražilo kako da postupaju u pojedinim predmetima, Incko se nasmijao i kazao da te sobe više ne postoje.

- Gospođa Jukić priča o stvari koje više nema već šest godina. Ruski ambasador je tražio da se ukloni staklena soba i ona je uklonjena prije šest godina i nema je više - rekao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana