Rusi dođu i odu

Marijana Miljić Bjelovuk
Rusi dođu i odu

BANjALUKA - Više od 74.000 Rusa ušlo je prošle godine u BiH, ali podaci domaćih bezbjednosnih institucija pokazuju da se ni zbog sukoba na Istoku ne zadržavaju u ovoj zemlji, dok se na prste mogu prebrojati oni koji pokreću biznis na domaćem tržištu.

BiH sa Rusijom ima bezvizni režim, a u Graničnoj policiji naglašavaju da je tokom 2022. godine na teritoriju BiH ušlo 74.740 državljana Ruske Federacije, a u istom periodu zemlju je napustilo njih 69.694.

U Službi za poslove sa strancima BiH objašnjavaju da bezvizni režim ima rok trajanja 30 dana, odnosno ako je neko od ruskih državljana ušao juče u BiH ima rok od 29 dana da izrazi namjeru za azil.

- Oni iskoriste bezvizni režim samo da uđu u BiH. Obično se istog dana udaljavaju iz BiH, odnosno mi im služimo samo kao tranzit, usputna stanica da dođu do drugih zemalja. Kod nas Rusa nema, dok ih u Srbiji ima više od 150.000 - rekao je “Glasu Srpske” direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Naglašava i da ako je neko tražio azil u BiH od državljana Rusije, onda je to neznatan, jednocifren broj.

- Oni BiH, kao i državljani Ukrajine koriste samo kao tranzit ka željenom cilju. Niko od njih se ne zadržava kod nas - zaključio je Ujić.

Situacija u susjednoj Srbiji je mnogo drugačija, jer je tokom čitave prošle godine, odnosno nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, zabilježena navala Rusa u tu zemlju, u kojoj svakodnevno osnivaju i preduzeća.

Sa druge strane, prema podacima Agencije za posredniče, informatičke i finansijske usluge (APIF) povećan je broj državljana Rusije koji su u 2022. godini osnovali preduzeće u Srpskoj, ali to je zanemarljiv podatak u odnosu na Srbiju.

Tako se prema podacima APIF-a u prošloj godini 17 državljana Rusije pojavljuje kao osnivači preduzeća na tržištu RS, dok ih je godinu ranije bilo samo dvoje.

- Moguće je da je i manje njih od 17 osnovalo preduzeća, odnosno da su se neki udruživali pa tako pokretali biznis na domaćem tržištu - pojašnjavaju u APIF-u.

Podaci za Srbiju pokazuju da su u toj zemlji prošle godine u prosjeku Rusi dnevno osnivali deset preduzeća, a zaključno sa krajem oktobra ruski državljani tamo su otvorili 789 privrednih društava i 2.134 preduzetničke radnje. Mnogi Rusi, kao i prethodnih godina, tako i prošle osnivali su preduzeća i u Crnoj Gori.

Zbog navale Rusa u Srbiju, odnosno u Beograd uduplane su u cijene kirije u tom gradu, koja ide i do 1.000 evra mjesečno.

Investicije

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukupne direktne investicije iz Ruske Federacije na domaće tržište zaključno sa 2021. godinom iznosile su 234 miliona evra. Ulaganja Rusije čine 2,8 odsto ukupnih direktnih stranih investicija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana