Rukovodioci zapošljavaju i nabavljaju kako hoće

Vedrana Kulaga Simić
Rukovodioci zapošljavaju i nabavljaju kako hoće

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija BiH je objelodanila nove izvještaje o radu institucija na tom nivou vlasti tokom prošle godine, a oni su dodatno potvrdili da mnogi rukovodioci ne mare za pravila ponašanja koja je, između ostalog, regulišu zapošljavanje i postupke javnih nabavki.

Druga grupa izvještaja obuhvata 22 institucije od kojih je osam dobilo pozitivno mišljenja na finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa propisima, kod 11 je, uz pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje, skrenuta pažnja na određene aspekte poslovanja, jednoj instituciji je, uz pozitivno mišljenje na usklađenost, skrenuta pažnja u pogledu revizije finansijskih izvještaja, dok je jednoj instituciji skrenuta pažnja po oba osnova. Mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima uz skretanje pažnje, a pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje, je, kako je saopšteno, dobila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Revizori su, naime, analizom poslovnih knjiga Komisije, utvrdili da su na toj adresi zapošljavanje na određeno vrijeme nije sprovođeno uz dosljednu primjenu Zakona o radu u institucijama. Ne izražavajući dalju rezervu na mišljenje, nadležnima je skrenuta pažnja na činjenicu da koeficijenti na osnovu kojih se obračunava plata članovima Komisije nisu potvrđeni u Zakonu o platama i naknadama u institucijama i pored urgencija Komisije Ministarstvu finansija i trezora BiH kao nadležnoj instituciji.

- Putem ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima su angažovane osobe u kontinuitetu ili tokom većeg dijela godine za one poslove sistematizovanih radnih mjesta ili su po opisu slični poslovima postojećih radnih mjesta - navedeno je u izvještaju gdje piše i da su sporna pojedina korišćenja vozila te neke javne nabavke.

Komisija je, prema podacima revizije, lani potrošila 1,38 miliona KM. U prosjeku na platnom spisku su imali 29 zaposlenih, a za njihove plate i naknade iskeširano je više od milion. Komisija je, kako je naglašeno, u ostavljenom roku dostavila komentare na nacrt izvještaja, ali je konačan stav revizora da ta obrazloženja i komentare ne mogu da promjene ocjenu.

Na ugovore o djelu upozoreno je i Ministarstvo bezbjednosti BiH, a na to je skrenuta pažnja i dijelu institucija koje čiji su izvještaji objavljeni u junu.  

- Opet je konstatovana praksa zaključivanja ugovora o djelu koji opisom odgovaraju sistematizovanim radnim mjestima - navedeno je u revizorskom izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH za 2020. godinu.

Centru za uklanjanje mina u BiH je skrenuta pažnja na to da im Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije usklađen sa odlukama Savjeta ministara, te na nedostatke u procesu upotrebe službenih vozila i u postupcima javnih nabavki.

Korupcija

Pod lupom, u društvu ostalih nekoliko agencija, našla se i Agencija za borbu protiv korupcije. Istaknuto je da u 2020. godini nisu preduzimala ništa na razvoju finansijskog upravljanja i kontrole, a istovremeno nije donesen ni godišnji akcioni plan za uspostavljanje i unapređenje sistema internih finansijskih kontrola. Ukazano je i na činjenicu da lani u BiH nije usvojena ni Strategija za borbu protiv korupcije do 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana