Ristić: Bez podrške vlade teško opstati u namjenskoj industriji

Srna
Ristić: Bez podrške vlade teško opstati u namjenskoj industriji

BIJELjINA - Predsjednik Upravnog odbora u "Tehničkom remontu Bratunac" /TRB/ Slavenko Ristić rekao je da je bez podrške Vlade Republike Srpske veoma teško opstati u namjenskoj industriji i istakao važnost da ona prepoznaje namjere ovog preduzeća koje namjerava da otvori novi objekat u Srpskoj.

Ristić je naveo da je riječ o objektu koji je planiran da bude u okrugu Banjaluke i treba da zaposli više od 300 ljudi.

"Projekat je dogovoren i mi smo spremni da uđemo u tu investiciju. Sva proizvodnja će biti namijenjena izvozu, prije svega, i to proširuje kapacitete i mogućnosti TRB-a", pojasnio je Ristić u izjavi Srni.

Ristić je napomenuo da su trenutno u procesu rješavanja finansijske konstrukcije, odobrenja i svih dozvola potrebnih za takvu fabriku, te smatraju da će to biti gotovo u roku od godinu dana.

"Ne mogu sada da tvrdim sa sigurnošću, ali vjerujem da ćemo u naredna dva mjeseca izaći zvanično u javnost sa svim detaljima, biznis planom i konkretnim stvarima", rekao je Ristić, koji je i većinski vlasnik TRB-a.

On je podsjetio da je TRB do sada imao vrlo dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske kada je riječ o vozilu "despot" i svim razvojnim projektima, te da će upravo u tom fonu i nastaviti.

Ristić je ukazao i da samo prisustvo ministara i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sajmovima TRB-u daje vjeru da može bolje i više.

Kada je riječ o Sajmu "Partner", on je ocijenio da je ta manifestacija i za TRB, a i za ostale kompanije iz namjenske industrije, bila dobra prilika da se okupe na domaćem terenu, budući da je Beograd blizu.

Ristić je napomenuo da je Sajam bio prilika da prvo unutar kompanije razmijene iskustva, a onda je ta manifestacija donijela i neke konkretne ugovore, zainteresovane klijente.

"Sa Ruskom Federacijom smo potpisali značajno pismo namjere, koje bi u budućnosti trebalo da da neke rezultate da bismo mogli da uvećamo naše kapacitete", istakao je Ristić.

On je naglasio da je utisak svih ljudi bio da je najposjećeniji štand bio upravo štand TRB-a, koji je prepoznatljiv po svom timu, inženjerima i proizvodima koje u kontinuitetu predstavlja.

Kada je riječ o pandemiji virusa korona, čije posljedice nisu zaobišle ni namjensku industriju, Ristić je naveo podatak da je u TRB-u godišnji plan vozila koja treba da proizvedu manji za oko 70 odsto nego u odnosu na period prije pandemije.

"Na sve dijelove - motore, mjenjače, bilo šta što treba da uvezemo iz EU, čekamo po šest-12 mjeseci", ukazao je Ristić i ocijenio da se situacija sada malo stabilizuje kada je riječ o dobavljačima.

Ristić smatra da je najvažnije to što tokom pandemije TRB nije otpuštao radnike već su se trudili da svi zajedno prođu kroz sve što se dešavalo. "Sad već vidimo neko svjetlo na kraju tunela. Radujemo se svemu tome", zaključio je Ristić.

Prvu informaciju o izgradnji nove fabrike TRB-a je u ponedjeljak, 11. oktobra, dao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je na sajmu naoružanja u Beogradu istakao da će Republika Srpska pomoći svoju namjensku industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana