Rigorozni uslovi suzili izbor kandidata za direktora Policije Republike Srpske

Darko Momić
Rigorozni uslovi suzili izbor kandidata za direktora Policije Republike Srpske

BANjALUKA - Nezavisni odbor raspisao je u danas javni konkurs za izbor direktora Policije Republike Srpske, koji će biti otvoren 15 dana, a uslovi za kandidate su nešto rigorozniji nego prije četiri godine, kada je aktuelni direktor Policije RS Darko Ćulum imenovan na tu funkciju.

Pored opštih uslova koji se odnose na zdravstvenu sposobnost i propisuju da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da nisu izricane disciplinske mjere ili da nije optužen od strane Haškog tribunala, kandidati moraju da ispune i posebne uslove.

A to je obavezno posjedovanje sedmog stepena stručne spreme policijsko-bezbjednosnog smjera ili pravni fakultet, kao i položen stručni ispit, zatim čin "glavni inspektor" ili viši i pet godina rada u tom činu, potom da nisu članovi političkih stranaka i da nisu pravosnažno osuđivani za zloupotrebu službenog položaja, niti kažnjavani za težu povredu radne dužnosti.

Za razliku od prije četiri godine, kada su kandidati morali da imaju najmanje tri godine rada u činu glavnog inspektora, sada je taj uslov rigorozniji i kandidati moraju da imaju najmanje pet godina rada u tom činu.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz MUP-a RS koji je insistirao na anonimnosti, time se sužava broj potencijalnih kandidata, jer u MUP-u postoji veliki broj službenika sa činom glavnog inspektora, ali bez potrebnih pet godina rada u tom činu.

- Neozbiljno bi bilo licitirati sa imenima i govoriti ko će biti novi direktor, pogotovo prije nego što bude poznato ko se uopšte prijavio na konkurs, ali propisane posebne uslove ispunjava petnaestak policijskih službenika. Najzvučnija imena među njima su aktuelni načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić, načelnik Uprave za policijsku podršku Željko Spasojević, načelnik Centra za obuku Mladen Marić, zatim načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Dragan Jevđenić i šef Jedinice za unutrašnju kontrolu i bivši načelnik PU Doboj Dragan Prodanović - objašnjava naš izvor.

On dodaje da uslove ispunjava i aktuelni zamjenik direktora Radomir Domuzin, kao i savjetnik ministra i bivši načelnik PU Trebinje Žarko Laketa i načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić, ali njih dvojica bi do kraja ove godine trebalo da budu penzionisani.

- Postoji još nekoliko manje poznatih policijskih službenika koji ispunjavaju uslove, ali ima i nekoliko policijskih službenika koji su poznati javnosti, ali koji će tek u martu napuniti pet godina u činu glavnog inspektora. Najpoznatiji su načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata Borislav Šarić i savjetnik ministra i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević - kaže naš sagovornik.

Direktor Policije RS Darko Ćulum nije želio da govori o imenima, ali je kratko potvrdio da petnaestak policijskih službenika ispunjava uslove za njegovog nasljednika.

- Ne bi bilo u redu da bilo koga izdvajam, ali u MUP-u RS ima izuzetno kvalitetnih kadrova koji ispunjavaju uslove za direktora - bio je kratak Ćulum.

SIPA

Savjet ministara BiH na jednoj od narednih sjednica trebalo bi da donese odluku o tome ko će biti novi direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nezavisni odbor Parlamenta BiH početkom novembra je formirao rang-listu trojice uspješnih kandidata i to Perice Stanića, Darka Ćuluma i Žarka Lakete. Bivši Savjet ministara nije podržao prijedlog da Perici Staniću dodijeli još jedan mandat na čelu SIPA, pa će o budućem direktoru odlučivati novi Savjet ministara.

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić predložiće Darka Ćuluma za direktora i Savjet ministara će podržati taj prijedlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana