Rezultati glasanja o rebalansu budžeta potvrdili promjenu odnosa snaga u Narodnoj skupštini RS:Većina opstaje na broju 48

Darko Momić
Rezultati glasanja o rebalansu budžeta potvrdili promjenu odnosa snaga u Narodnoj skupštini RS:Većina opstaje na broju 48

BANjALUKA - Petorica poslanika DNS-a zajedno sa poslanicima SDS-a i PDP-a glasali su protiv drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, čime je i praktično potvrđeno da je ova stranka postala dio opozicionog bloka.

Ipak, poslanici stranke Nenada Nešića nisu po svim tačkama dnevnog reda glasali kao poslanici SDS-a i PDP-a pa su tako podržali predloženi Zakon o faktoringu, kao i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, dok su poslanici SDS-a i PDP-a bili suzdržani.

Bez obzira na prelazak DNS-a u opozicione redove u Narodnoj skupštini RS postoji stabilna većina od 48 poslanika koju čine klubovi poslanika SNSD-a (29), Socijalističke partije (4), DEMOS-a (4) i Ujedinjene Srpske (4), zatim tri poslanika NDP-a, nezavisni poslanici iz Doboja Danijel Jošić i Nebojša Marić, te dojučerašnji tribuni DNS-a Darko Banjac i Diko Cvjetinović.

S druge strane, opozicioni blok čine poslanici SDS-a (12), PDP-a (9) i DNS-a (pet), zatim poslanici koalicije Zajedno za BiH (3), kao i bivši zamjenik predsjednika DNS-a Milan Radović koji nastupa kao samostalni poslanik, ali je mnogo bliži opozicionim redovima te Krsto Jandrić koji je član Kluba poslanika NDP-a, ali djeluje opoziciono. To je ukupno 31 poslanik opozicije u odnosu na 48 iz vladajućeg bloka.

Kada je riječ o četvorici preostalih od ukupno 83 poslanika, onima iz Kluba SPS-a, troje od četvoro njih nisu prisustvovala jučerašnjem danu za glasanje. Ipak, sudeći prema načinu na koji je glasao četvrti poslanik ove stranke Savo Vulić, on i dalje podržava rad Vlade Republike Srpske.

Vulić je glasao za većinu tačaka dnevnog reda, među kojima i za rebalans budžeta, ali poslije jučerašnje ostavke funkcionera SPS-a i v.d. direktora Inspektorata RS Dragutina Škrebića koji je rekao da se na taj čin odlučio, između ostalog i zbog solidarnosti sa stranačkim kolegama koji su proteklih dana smijenjeni sa funkcija, neizvjesno je do kada će trajati ta podrška. Lider ove stranke Goran Selak i šef Kluba poslanika Maksim Skoko juče nisu odgovarali na naše pozive.

Narodna skupština RS juče je pored drugog rebalansa, Zakona o faktoringu i izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, usvojila i nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi. Interesantno je da su za izmjene i dopune Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim i Zakona o administrativnim taksama glasali i opozicioni poslanici, izuzev poslanika Zajedno za BiH Begije Smajić koja je po svim tačkama bila suzdržana.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana